Wat is het?

Een op maat gemaakt traject tussen jou en mij. Precies groot genoeg om het nog te kunnen behappen en luchtig genoeg om plezier aan te beleven.

Ik werk volgens de gedachte dat ontwikkeling beter en voorspoediger verloopt als mensen zich veilig en vertrouwd voelen. Èn plezier beleven. Dit klinkt logisch, echter we vervallen maar al te vaak in serieuze processen waarbij we stagnaties en beperkingen als last beschouwen.

Op het moment dat luchtigheid onderdeel mag zijn van een persoonlijk ontwikkelingstrjact, zullen stappen veel eenvoudige gezet worden. De misvatting dat grote transities alleen vanuit zwaarte ontstaan is enorm gedateerd.

Andere elementen die ik als waardevol zie in een persoonlijk ontwikkelingstraject:

  • Eigenaarschap: Jij bent de bestuurder. Ik niet.
  • Hands on: We werken concreet en besteden veel aandacht aan het ‘hoe’.
  • Systemisch: Dit houdt in dat we kijken naar alle ‘velden’ waarin je je beweegt. Door te onderzoeken zien we welke invloeden de omgeving op je heeft.
  • Oplossingsgericht: Kijkend vanuit kansen en mogelijkheden. Het is géén therapie, daarvoor verwijs ik je graag door.

 

Achtergrond & Methodiek.

Sinds ik zelfstandige ben, is me opgevallen dat diploma’s en werkervaring er bijna niet meer toe doen. Zelf vind ik het wel van belang om te weten wat iemand’s achtergrond is. Zeker bij een uitwisseling waarbij persoonlijke processen gedeeld worden.

Daarom. Even in het kort. 

‘Leren’ vind ik het leukste dat er is. Om die reden heb ik veel opleidingen gedaan en er slechts eentje afgemaakt. Ik ben bij drie opleidingen vlak voor de finish gestopt. ‘Stom!’ zullen sommige mensen zeggen. Dat zou inderdaad zo zijn geweest, als ik belang hecht aan een diploma. Maar om die reden zat ik nooit op school.

Ik deed de opleidingen: Pabo (‘de Eekhorst’ voor de kenner), IB-opleiding (2jr), theaterschool ( 1jr. Frank Sanders’ Akademie en 3jr. De Trap), Drama therapie (2jr), Sociologie (3jr aan UvA), Intuïtieve ontwikkeling (4jr). Heb certificaten voor freinet en jenaplan onderwijs (dat laatste heet trouwens een ‘diploma’), competentiegericht werken en ‘Leefstijl’. En volgde een tien daagse train-de-trainer in de methode Dragon Dreaming.

Ik werkte drie jaar op een jenaplanschool (bovenbouw). Zes jaar in het speciaal basis en – voortgezet onderwijs. Vier jaar als gedragstrainer aan ex-gedetineerde WAJONGers (16-26 jr) en twee jaar als systemisch en ambulant coach. Daarnaast gaf ik acht jaar lang dramales en podium presentatie aan kinderen en volwassenen (paar uurtjes in de week), drie jaar werkbegeleiding aan collegae en schreef talloze trainingen.

NU: Werk ik het meest met groepen. Ik ben systemisch op mijn best, zie vrij snel hoe lijnen lopen en dan zijn teams erg plezierig om mee te werken. Ik geef training in de Dragon Dreaming methodiek, in Easycratisch Werken en procesbegeleiding aan teams.

METHODISCH.

Ik werk áltijd systemisch en vanuit de oplossingsgerichte communicatie. Dit houdt concreet in dat mijn stijl zich kenmerkt door veelal in het nu te kijken, met het oog op morgen. ‘Dat wat je niet weet, kan je niet invullen en zal je moeten checken’ past hier goed bij. Ruimte voor ruis en freudiaanse zoektochten biedt de oplossingsgerichte werkwijze niet.

Systemisch werken zal anno 2016 de gedachte aan familie opstellingen doen oprakelen. Wees niet bang, ik werk niet met opstellingen (ik ben overigens erg kritisch ten opzichte van opstellingen). In 2006, toen ik via mijn werk, voor het eerst in aanraking kwam met ‘systemisch kijken’, hield dit vooral in dat je oog hebt en verdiepend kijkt naar alle velden waarin iemand zich beweegt. Zo ontstaat er een compleet beeld. Dit helpt de deelnemer om o.a. buiten de ‘schuldvraag‘ te blijven en de situatie contextueel te bekijken.

Natuurlijk zal je als deelnemer ook vleugjes Dragon Dreaming, Easycratie, Art of Hosting, Competentiegericht werken en meer mee krijgen. Het kan zelfs voorkomen dat we er een sessie Podium Presentatie (speakersbootcamp) aan vast koppelen, als we dat als functioneel zien.

 

Strippenkaart.

Het woord zegt het al. Een 1-op1-sessie of Persoonlijk OntwikkelingsTraject is boven alles Persoonlijk. Dus werken we met een strippenkaart. Er zijn een paar algemeenheden.

  • Elke strip duurt een uur.
  • Je mag ook halve strippen gebruiken.
  • Of eentje weggeven.
  • Een strip kost tussen de € 70,- en € 125,- Dat ligt aan je omstandigheden.
  • Een strippenkaart is zolang (of kort) als jij zelf wilt.
  • Je kan uiteraard tussentijds verlengen.

 

Aanmelden voor een oriënterend gesprek.

Je mag me mailen op annettedolle@gmail.com. Dan maken we daarna een belafspraak. 

%d bloggers liken dit: