Het gaat goed met je, hè!

‘Het gaat goed met jou, hè?’ zegt iemand die ik al maanden niet gesproken heb. ‘Ehm…Hoe kom je bij dat idee?’ vraag ik terug. ‘Oh, ik volg je op facebook. En ik zag laatst je twitter. Ziet er goed uit, Annetje!’.

Als mensen Annetje tegen me gaan zeggen, ben ik altijd meteen op mijn hoede. Dan word het linke soep. Annetje is voor mijn moeder. En voor mijn beste vrienden. En voor mensen die me dagelijks zien, en die mijn humor tot op de milimeter kennen. Maar Annetje is niet voor mensen die ik één keer in het half jaar tegen kom. En zeker niet voor mensen die mijn status van ‘zijn‘ aflezen aan mijn status van ‘presentatie’ in het social media veld.

Die mensen.. – Die zien wel iets, maar ze kijken niet. Ik ben niet de vier tweets die ik verstuur op een dag. Natuurlijk niet. En ook niet de drie postst per week op mijn facebook.

Aangezien ik nogal aan eerlijkheid hecht probeer ik dit uit te leggen aan de persoon die mij als mens verward  met dat wat er van mij te zien is op een beeldscherm. Wellicht een beetje overmoedig, maar naast eerlijk ben ik ook hoopvol. En naïef. Dus ik doe een schot.

‘Van de 168 uur in een week, zie jij 3 of 4 momenten. En dan zie je ‘mij ‘ ook nog eens enkel in woorden staan. Met een sfeervol sausje erover heen precies zoals ík wil dat de wereld het ziet. Dat is toch niet wie ik ben?’

Twee glazige ogen staren me aan. Poging twee.

‘Het één past wel in het ander. Maar het ander zeker niet in het één. De presentatie van onszelf is altijd een onderdeel van wie we zijn, maar dat beslaat maar een procent of 6 van ons totale mens-pakketje. Dat wisten we toch al.’

‘Oh..’ zegt de ander. En ik geef het op.

Sinds 2000 worden we al verwend met reality soaps, en straalde Big Brother onze woonkamer in. We waren nota bene de eersten op de wereld. Je maakt mij niet wijs dat niemand van ons daar naar gekeken heeft.  Wat nu zo ondertussen toch zou moeten betekenen dat we allemaal zeer hoog opgeleid zijn in het onderscheiden van het totale pakket en een stukje daarvan. Dat kunnen wij toch?

Vorige week las ik dat Nederland zeer hoog staat in de ranking van Social Media gebruikers. Als we nou Portugezen waren. Of Italianen. Nee. Wij zijn Nederlanders. Wij hebben een handelsgeest die tot ver in de middeleeuwen reikt, en weten hoe een klein land groot kan zijn. Maar verloochenen kunnen we kennelijk ook. Potverdorie zeg. Wat kunnen wij onszelf verloochenen. En elkaar  kennelijk ook.

Als we nu afspreken dat we allemaal lekker blijven genieten van ons tweede leven in Social Media land. Dat we allemaal onze echte vrienden en liefsten naast ons koesteren en op waarde schatten. Dat we allemaal lachen om al die prachtige mechanismen die wij als mens tot onze beschikking hebben. Dan beloof ik dat iedereen me voortaan Annetje mag noemen.

6 Replies to “Het gaat goed met je, hè!”

 1. Annette Dölle schreef:

  Via twitter reageerde iemand op dit blog. Over de persoon die ze is binnen social media. Ze zei: ‘Wel 100% ik, maar niet ik voor alle 100%’.

  Dat vond ik erg mooi gezegd, en samengevat in één zin!

 2. Tessa Faber schreef:

  @Sanne, dat herken ik ook weer…. was last op een bijeenkomst waar niemand twitterde en vond het raar dat ik niet “herkend” of “gequote” werd…. :-D

 3. Tessa Faber schreef:

  Mooie blog, erg herkenbaar… hoe expres jezelf je ook bent op social media, there is always more than meets the eye!!

 4. Sanne Roemen schreef:

  Hee en ik realiseer me ineens iets. Soms werkt het ook andersom! Dan vraagt iemand “heb je het druk?” of “Ben je nog met leuke dingen bezig de laatste tijd?” En dan denk ik “lees jij mijn tweets / fb niet ofzo?”. Nou ja zeg. Het moet niet gekker worden.

 5. Sanne Roemen schreef:

  Zo waar. Die 94% hou ik lekker voor mijn nabijste vrienden. Laat ze maar lekker denken dat het goed met me gaat, dat ik altijd vrolijk en sociaal en grappig ben, en energiek en wakker en snel. Maar zodra ze me “Sannie” gaan noemen, en zichzelf lijken te “upgraden” moet ik me heel erg inhouden om niet te zeggen “wat weet jij daar nou van, je weet helemaal niets, je kent me voor geen meter!”. Grappig is dat, hoe dat werkt.

 6. Gaby schreef:

  En zo is het!!!! Wee, Wee, Wee Mij punt NL

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: