Je bent wie je bent, en lach d’r maar om

Al meerdere malen, tijdens meerdere momenten in mijn nog relatief korte bestaan, is er geklaagd over het feit dat ik allerlei projecten enthousiast en met de energie van een blije wervelwind begin, maar zelden ook afmaak. Ik ontken dat natuurlijk altijd, en verzeker de ander er op zo’n moment van dat het dit keer ècht anders zal zijn. Echt. Dit keer zal ik zegevieren. En uiteraard meen ik dat ook, anders zou ik het niet zeggen. Zo ben ik dan ook wel weer.

Maar natuurlijk denk ik er stiekem wel over na, en heeft participerende observatie in mijn eigen nabijheid de afgelopen 35 jaar aangetoond dat ik externe observanten en critici van buiten toch zo nu en dan het voordeel van dit soort twijfels moest geven –Uitgezonderd van sportwedstrijden, theatervoorstellingen, het deelnemen aan feestjes en buitengewone vakantie-reisjes. Tegelijkertijd wil ik er ook even bij genoteerd hebben dat ervaringen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, en dat het dus heus op een dag wel eens goed zal komen en ik iets groots en meeslepends af zal maken.

Maar… eerlijk is eerlijk. Ik heb honderden halve liedjes geschreven, tientallen fictieve bandjes gestart, ben al meerdere keren begonnen met een streng regime waarbij ik binnen een maand zou transformeren naar een gezondheids-heldin, en hoe vaak ik geen gelukkigheid-schema’s heb gemaakt waar ik ’s avonds voor het slapen gaan verlekkerd naar lag te staren..? Ik geef het allemaal ruiterlijk toe.

Dus toen ik in januari 2011 op zak liep met een KvK nummer en opeens een ‘bedrijf’ geworden was dat nooit meer wilde werken, weet ik dat mijn beste vrienden en familie stiekem liefdevol gelachen hebben, en zich af hebben gevraagd hoelang dit idee in stand bleef. En terecht. Ik deed dat zelf ook, maar dat heb ik natuurlijk niet hardop gezegd.. Ik heb maar gewoon heel hard mijn best gedaan om van mijn zwakte een kracht te maken. Om alles om te draaien, en te focussen op dat wat ik goed kan: Enthousiast en met een niet-zeuren-maar-doen-houding dingen opstarten! En daarom staat er nu in grote letters PIONIEREND CREËREN.

Maar goed, nu ligt er al een jaar of drie iets op tafel dat ik persé af-wil-maken. Het heet ‘sociologie’. En dat kost me toch een partijtje bloed, zweet en tranen. Ik hou er van. Maar ben al -tig keer afgehaakt omdat ik weer iets las waarin ik verder wilde lezen, of omdat er allerlei creatieve ideetjes los kwamen, mooie verhalen en nieuwe inspiratie. En dat werkt niet bij wetenschap. Wetenschap vraagt om constructieve volharding. Precies dat waar ik niet zo goed in ben. Dus ik heb mezelf de afgelopen weken onderworpen aan een stevig intern debat hoe ‘we’ dit eufel op ging lossen. Conclusie: Dat gaan ‘we’ niet.

Want vandaag ontdekte ik dat het hele probleem helemaal niet aan mij ligt. Nee. Het ligt níet aan mij dat ik niet zo goed ben in dingen afmaken. Het ligt aan 15 april. Daar ligt het aan. Niet aan mij. Dus ik hoef ook niet meer mijn best te doen. Of plannen te maken, anders te worden. Nee.  Acceptatie is het nieuwe devies. 

En hoe kom ik tot dit inzicht? Terwijl ik moet studeren – voor sociologie (hoe ironisch) – was ik weer eens aan het associëren. Ik hopte van Italïe naar Toscane, naar Vinci. En wie komt er uit Vinci? Inderdaad. LEONARDO. Dus hopte ik naar Leo, en deed een formidabele ontdekking: Leo maakte ook nooit iets af! Nee. Daar hield Leo niet van denk ik. Ik voelde uiteraard onmiddelijk een verbintenis met Leo. Leo & ik. Nou. Wij zouden vrienden worden daar in Vinci. Maar de vergelijkenis hield nog niet op..

Nee. Want Leo is ook op 15 april geboren. Net als ik. Alleen dan in 1452. Maar een kniesoor die daar op let. En deze eenvoudige logica – waar Witggenstein nog trots op zou zijn– vertelt ons dus dat het niet aan Leo & mij ligt. Nee. Maar aan 15 april. Hoe simpel kan het leven zijn? Et Voilá. We kunnen dus vanaf nu gewoon de sterren de schuld geven als ik weer eens iets niet afmaak. Mooi. Case closed. :)

 

Over Leo:

“Karakter Volgens de meeste biografen was Leonardo’s opvallendste karaktertrek dat hij vaak enthousiast aan een opdracht of nieuwe interesse begon maar dan heel vaak zijn begonnen werk niet afmaakte. Hiervan zijn vele voorbeelden vooral met zijn artistieke opdrachten. Maar hij had ook bijna zijn hele leven het plan voor een allesomvattende encyclopedie die hij nooit voltooide.

Leonardo maakte vaak vele schetsen voor te maken grootse schilderijen, die vaak niet voltooid werden. In 1481 kreeg hij opdracht om het altaarstuk “De aanbidding door de wijzen” te maken, maar hij vertrok naar Milaan voordat het af was.

Daar besteedde hij vele jaren aan het ontwerpen van een monumentaal, acht meter hoog bronzen ruiterbeeld ter ere van de vroegere vorst Francesco Sforza. Ook dit project werd nooit gerealiseerd, maar dan als gevolg van de oorlog met Frankrijk. Op initiatief van particulieren werd een vergelijkbaar standbeeld in 1999 in New York gemaakt en aan de stad Milaan geschonken.

Toen Leonardo in Florence was teruggekeerd, kreeg hij de opdracht een grote openbare muurschildering te maken. (Michelangelo zou de muur ertegenover beschilderen. De twee mochten elkaar overigens totaal niet.) Na vele voorstudies verliet hij de stad.” bron. http://nl.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci 

4 Replies to “Je bent wie je bent, en lach d’r maar om”

 1. Eline schreef:

  Nou, doe 16 januari er ook maar bij.
  Terwijl in de sterren staat geschreven dat ik als Steenbok zo gedisciplineerd ben…

 2. Annette Dölle schreef:

  Hihi, 14 maart & 5 september kunnen we dus ook lekker afschuiven op de sterren. Hoewel een medestander, geboren op dezelfde datum, de bewijsvoering inderdaad wel wat steviger maakt. Even googlen Christel, wie weet wie of wat je tegen komt! ;-)

  Wikipedia op je eigen datum is ook leuk trouwens! Zoals bijv. http://nl.wikipedia.org/wiki/15_april ;)

 3. sanne roemen schreef:

  5 september doet het ook heel goed in de categorie “maakt zelden iets af”. Maar sinds ik mijzelf als “beginnetjesmaker” in de markt zet, is alles goed.

 4. Christel schreef:

  Ik moet bekennen dat er een glimlach van herkenning op mijn gezicht staat. gevolg door een frons. Wie ga ik de schuld geven? geboren op 14 maart….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: