De Zwembad Fluisteraar

Het is maandagochtend. Een maandag uit de boekjes. Zon en vogels in de achtertuin. Koffie op het balkon en een leven dat je toelacht. Zo wil je dat de tijd stil staat, en blijft. Daar blijft waar ze is. Dat dat niet gaat weet je ook wel. Maar op dit soort dagen wens je. Want dat hoort.

Eind van de ochtend fiets ik fluitend naar het zwembad. De zon brandt op mijn huid. Het zwembad ligt er sfeervol bij. Door de ramen – die tot de vloer rijken – straalt de gracht ernaast ons vredig tegemoet. Vanuit het water kun je het verkeer de brug over zien gaan, en de wereld door zien draaien terwijl je zelf heerlijk door het water glijdt. Mooier kan niet.

Met mij hebben zo’n vijftig andere mensen dezelfde gedachte gehad. Het bad is – zoals altijd – verdeeld in vijf banen. Oplopend van de langzame naar de snelle zwemmers. De laatste baan – bij het buitenraam – is voor de borstcrawlers. Ik laveer altijd tussen baan drie en vier, maar vandaag is er geen vezel in mijn lijf dat overweegt om naar nummer vier te verhuizen halverwege. Kalm, ga ik het doen vandaag. Heel  kalm.

Dus ik zwem. Op en neer. Zoals altijd. Geen haast om meters te maken. Niemand in halen, of lijstjes schrijven in mijn hoofd over ‘hoe het gaat vandaag’. Gewoon op-en-neer. Niets meer. Niets minder. In de baan waarin ik  zwem, zwemmen vandaag vooral mannen met brilletjes. Ze hebben sterke, brede armen, en happen expliciet naar adem als hun hoofd boven water verschijnt om een nieuwe slag in te zetten. Ik zwem ertussen. Verbaasd dat ik ze bij kan houden. Ik sta vandaag immers op standje ‘Kalm’.

Het bad is stil. Soms fluistert iemand iets, of wordt er een one-liner geroepen. Maar daarnaast is het, los van het opspattende water, stil. En Kalm. Aan de zijkant van het bad zitten twee badmeesters. A. & D. We spreken zelden met elkaar, los van een luchtig ‘Hallo’ of een vriendelijk knikje.

Als ik een minuut of vijf onderweg ben, komt opeens badmeester A. naar de rand gewandeld. ‘Probeer iets meer uit te drijven na je slag’ zegt hij. Ik kijk. Even verbaasd over de nieuwe gang van zaken. Maar de verbazing bevalt me. ‘Uitdrijven?’ vraag ik, terwijl ik allang weet wat hij bedoelt maar het nog even moet incasseren. Hij knikt, en doet de slag voor met zijn armen. ‘Oke..’ lach ik, en braaf volg ik de instructie op tijdens mijn nieuwe baantje. Mijn adem gaat acuut omlaag. Dieper naar mijn buik. Mijn hoofd wordt als vanzelf omlaag getrokken als ik uitdrijf, en het voelt alsof ik stil lig in het water en file’s veroorzaak voor de mannen met de brilletjes. Na een baan ben ik kapot. De terugweg neem ik meer tijd, wen aan de nieuwe beweging en ontspan. Badmeester A. lacht en knikt als ik terug ben, en op ga voor een volgend rondje.

Dit keer voelt het lichter. Het voelt alsof ik niets doe, en toch vooruit ga. Opeens haal ik de één na de andere man met bril in. Maar ik doe amper iets… Ik drijf alleen maar. Badmeester A. heeft de tijd van zijn leven. ‘Je haalt iedereen in!’ roept hij, ‘Ik zou maar een baan opschuiven’. Ik lach terug, en verkas naar baan vier.

Kalm – maar sneller dus – zwem ik door. Baan na baan. Na een paar baantjes besluit ik dat wat bij de schoolslag kan, natuurlijk ook bij de borstcrawl werkt. Als we toch bezig zijn? Ik zoek badmeester A. en leg hem de kwestie voor. Badmeester A. lacht. En voor ik het weet stuurt ‘ie me naar baan vijf (die leeg is), om even een rondje borstcrawl ‘voor te zwemmen’. Het voelt als een auditie. Ik giechel en stuntel, maar doe braaf wat er gevraagd wordt. Ondertussen kijkt het halve zwembad mee. Dit is net zo nieuw voor hun als voor mij. Tijdens mijn voor-zwem-baantje is er een mevrouw bijgekomen die ook wat vragen heeft, en een meneer met donker haar (en bekend zwembrilletje) luistert aandachtig.

‘Kom d’r maar uit!’ zegt Badmeester A. opgewekt als ik terug ben. ‘Eruit?’ Dit wordt steeds leuker! Ook de mevrouw moet eruit van badmeester A. Ze wil toch wat leren? Als we op de kant staan, trekt de Badmeester opeens zijn kleren uit en stapt het trappetje af het bad in. ‘Loop maar mee!’ zegt hij. De mevrouw en ik wandelen langs het bad mee met de zwemmende badmeester. Meer mensen kijken en praten nu. En de sfeer die anders zo stil en serieus is, is omgeslagen naar ontspanning en rust.

Even later gaat badmeester A. een broodje eten, en oefenen wij enthousiast onze nieuwe slag. Ik ben vooral fan van mijn schoolslag-tip, en doe niets anders dan uitdrijven. Ondertussen vlieg ik over het water, en beweeg op de golfslag. ‘Dit is wat ik wilde’ denk ik. En waar ik al maanden naar op zoek was. Minder doen en meer bereiken. Moeiteloos en licht. Zielsgelukkig geniet ik van het moeiteloze zwemmen.

Badmeester D. zit nog aan de zijkant. Als ik aan de rand hang om even uit te rusten raken we aan de praat. Over het talent van water. Hoe water altijd teruggeeft wat het krijgt. In een voortdurende communicatie en contact. Ik vraag haar of we de ‘uitdrijf-truuk’ niet aan al die mannen met brilletjes moeten vertellen, die mannen die ik opeens allemaal inhaalde. ‘Nee,’ zegt ze. ‘Dat gaat niet, omdat zij niet de techniek hebben die jij beheerst. Je hebt de goede techniek en daardoor kon Badmeester A.  je net dat ene detail aanleren. Toevallig pak jij het op.’ Het klopt inderdaad. Het uitdrijven bij de schoolslag had ik meteen onder de knie. De tips bij de borstcrawl waren veel moeilijker.

‘Ik noem Badmeester A. wel eens de Zwembad Fluisteraar. Hij ziet iets, weet dat het helpen gaat, wandelt erheen, fluistert het toe, en de persoon zwemt opeens veel makkelijker’.

Na een uur loop ik met natte haren de zon weer tegemoet richting Noordermarkt. Ik heb Kalm gezwommen. Zoveel kalmer dan ik ooit had kunnen bedenken van te voren. En zoveel Sneller dan ik ooit had gedacht. Meer bereiken door minder te doen. Alleen door langer uit te drijven. Moet ik vaker doen, dat langer uit drijven…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: