Voor wie een scooter wil

Ik sta op de Adm. de Ruijterweg te wachten op een tram. Die uiteraard later komt dan ik wil. Aan de overkant van de straat staat een scooter. Zo’n coole. Geen vespa, maar iets met San nog-wat. De letters zijn te klein om van deze afstand te lezen, maar cool is ‘ie. Die inschatting kan ik nog wel maken.
De scooter staat op een glimmend standaardje dat het hele apparaat in balans moet houden. Om het voorwiel hangt een ketting die uitrust op de stenen van het trottoir.

Hoe ingewikkeld zou het zijn zo’n scooter te stelen?” Denk ik terwijl ik op de tram sta te wachten. De straat is breed en ’s nachts is het rustig hier.

Men neme een vrachtwagen – een busje zou ook al kunnen volstaan. Men rijdt ’s nachts – een uur of drie schat ik zo in – door de brede , rustige straat waarin iedereen slaapt en glimlachend op één oor ligt te genieten van de stilte die er heerst. Dan staat men stil. Doet de achterdeurtjes van het busje open, en tilt – hopla – met twee sterke mensen, de leuke scooter van het trottoir richting het busje. Dan sluit men de deurtjes van de achterkant van het busje en rijdt er rustig vandoor. Want je wilt natuurlijk vooral geen mensen wakker maken ‘s nachts. Dat zou wel heel asociaal zijn. Vooral niet nu de straat eindelijk zo lekker stil is. Op een plekje waar je thuis bent pak je dan een ijzerzaag en zaagt het slot door.

“Zo ingewikkeld kan dat toch niet zijn, een scooter stelen?” denk ik, nog steeds wachtend op de tram. Waarom heeft dan niemand deze scooter nog niet gestolen? Ik kijk naar het glimmende standaardje, de gepoetste zijkant en het hangende slot. Meteen daarna overweeg ik om aan te bellen bij het huis waar de scooter voor staat en mijn net ontwikkelde gedachte met ze te delen en ze zo te waarschuwen voor het mogelijke onheil dat hun – vast erg dierbare – scooter te wachten staat. Misschien bieden ze me wel een kopje koffie aan. Dat zou gezellig zijn.

Maar ik bel niet aan, want ik weet ook wel dat de wereld zo niet werkt. Maar toch zit het me niet lekker. “Waar zou je je scootertje in vredesnaam veilig kunnen parkeren? Waar zou ík mijn scootertje eigenlijk parkeren?” Wat is er nog veilig in de wereld. Ik woon drie-hoog. Waar zet ik dan mijn scootertje neer? Vragen vullen mijn hoofd. Buiten niet. Nee natuurlijk niet, die mogelijkheid heb ik immers net al onderzocht. En een scootertje een trappetje optillen en dan in mijn halletje zetten dat ik met twee andere buren deel, lijkt me ook geen optie. Ten eerste kan ik dat helemaal niet in mijn eentje en ten tweede vinden mijn buren dat vast ook nooit goed. Mijn buurvrouw heeft 2 kleine kinderen en die sjouwt zich al het leplazurus met de buggy, en mijn buurman is schizofreen, maar dat heeft eigenlijk niets met een scooter in ons gezamelijk halletje te maken.

Maar goed. Waar laat ik dan mijn scootertje? Wat een gedoe. De wereld wordt er ook steeds minder betrouwbaar op. Nog geen vijftien jaar geleden dacht ik niet eens na over het op slot zetten van mijn fiets midden in het friese dorp waar ik opgegroeid ben. En moet je nou eens kijken. Je kunt niet eens meer rustig je scooter op het trottoir plaatsen of hij wordt gejat!

Die fiets in dat dorp – zonder slot -was trouwens een veel minder goed idee dan dat ik het nu hier voor doe. Want op een nacht was mijn fiets toch mooi vertrokken toen ik om een uur of twee de discotheek uit kwam dansen; Verdrinkend in de gracht voor de disco. Of met een duitser mee naar de camping luide het vonnis, maar weten doe ik dat nog steeds niet zeker. Al met al. Uiterst verbolgen en verbaasd was ik die legendarische nacht dat ik niet eens in de gelegenheid was om hartje zomer mijn fiets daar ontspannen, zonder slot, had kunnen parkeren. Belachelijk. Waar ging dat heen met de wereld.
En nu – amper vijftien jaar later – kan ik niet eens mijn scooter kwijt al zit er een stevig hangslot om. De wereld wordt een verderfelijke plek. Ik zeg het je.
Daar is de tram. Ik ben blij dat ik geen scooter heb.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: