Zo kan het dus ook!

Men neme: 

 • Een economische crisis
 • Een ‘kracht’wijk
 • Een nationaal feest
 • Leeg staande panden
 • Een groep optimistische mensen
 • Aardige ondernemers
 • En een flinke dosis overtuigingskracht

.

Dan is een portie Vrolijkheid ook nog wel gewenst. Een schaal Volharding is noodzakelijk. En een kilo Samenwerking onontbeerlijk. Dit alles stop je in de blender. Zet hem op de hoogste snelheid. Laat het een seconde of dertig flink zwieren en zwaaien. En schenk het geheel dan uit in het mooiste champagneglas dat je vinden kunt. Besprenkel het glas, voor de finishing touch, met een vleugje Geloof-In-Eigen-Kunnen. Et voila!

De bewoners van Bos en Lommer mochten afgelopen zaterdag genieten van deze magische combinatie van ingrediënten. Gecreëerd en geserveerd door BoloBoost – Een optimistische groep mensen uit de Amsterdamse wijk Bos en Lommer (Amsterdam west). Nu bijna een jaar geleden startte Lex de Jong, inwoner van de wijk, een social media groep, en al snel stroomde de faceboekpagina en het twitteraccount vol met enthousiaste medebewoners.

Naast digitale verbindingen ontstonden er in korte tijd ook menselijke verbindingen en begon Bos en Lommer steeds meer de kenmerken van een klein, gezellig dorp te vertonen. Er worden kroegentochten georganiseerd. Evenementen bedacht. Ludieke acties gehouden. En steeds meer wordt de samenwerking met de ondernemers gezocht. Een win-win voor iedereen.

En zo gebeurde het dus dat er afgelopen zaterdag opeens in een leeg pand op de Bos & Lommerweg een echte InpakWinkel te vinden was! Zomaar. Opeens.

In de Inpakwinkel mocht je gratis je cadeautjes laten inpakken door aardige mensen. Ondertussen, terwijl zij de spulletjes inpakten, kreeg jij een glaasje warme chocolademelk of glühwein – Die had de Albert Heijn gratis gegeven. Er lag strooigoed – Ook van de Albert Heijn. Er stonden planten – Geleend van de bloemist in de straat. En tafels en banken. Die waren uitgeleend door Buren-Boosters ‘Geef om de Jan Eef’ . En alles was daar dus zonder-geld. In drie dagen gebouwd door BoloBoost met alle bovenstaande ingrediënten.

De De Nwe Boekhandel, een goede vriendin van de BoloBoosters, had gezorgd voor al het inpakpapier. En dat was nogal wat! Het ene na het andere cadeautje danste over de toonbank.

Iedereen wandelde binnen. Om even te kijken. Iets te vragen. Iets te krijgen. Of iets te geven. Het enthousiasme steeg met de minuut. ‘Ook één met kerst!’ werd er geroepen. ‘En met Pasen. Koninginnedag! Hemelvaart en Pinksteren.’ Een Islamitische mevrouw liep langs. Ze sprak weinig Nederlands, maar haar ogen lachten en ze deed haar best contact te vinden. Nee, zij vierden geen Sinterklaas. En ook geen kerst. Verjaardagen! dat wel. Lachend liep de mevrouw door.

Op twitter las ik dat 32% van de bevolking in Amsterdam west vrijwilligerswerk doet. Mooi!

A.s. woensdagavond mag ik in het kader van de Landelijke Vrijwilligersdag een uur lang 300 vrijwilligers in een theaterzaal vermaken. Het programma bestaat uit Erkenning en Waardering. Van de organisatie mag er een stukje ‘Social Media’ & ‘Durf te Delen’ in. En dus kan ik dit wondertje van BoloBoost, hupsakee, even delen onder 300 mensen. En nu zat ik zo eens te denken hè. Als we heel Nederland nu eens dit receptje gaven, zou de crisis dan snel over zijn?

3 Replies to “Zo kan het dus ook!”

 1. Anita Groenink schreef:

  Wat een leuk bericht Annette! En zo is het precies; als we allemaal een klein beetje geven dan krijg je een hele hoop!

 2. Annette Dölle schreef:

  Dankjewel. Er is een digitaal scherm, met internet. Vandaar. En Tips! Heel welkom! Ik bel/mail je in de loop van de dag. :) x

 3. Marrije schreef:

  Hey! Klinkt goed:) Hoe ga je dat doen met Durftevragen? Nog tips nodig?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: