Vanaf nu weet ik dat alles kan!

Op vrijdag 21 september werd er een persoonlijke droom werkelijkheid. Het was Keep it Clean Day, en ruim 120 gemeenten ruimden in hun eigen omgeving het zwerfafval op. Daarnaast waren er honderden mensen die onderweg van huis naar het werk dat ene verdwaalde cola-blikje opraapten en in de prullenbak gooiden.
Keep it Clean Day was gelukt. En ik was blij!
.
.
Ergens wist ik het al voordat de 21ste was – dat het lukken zou – want je werkt naar zoiets toe. De laatste paar weken hadden zich meer dan dertig dorpen en steden aangemeld, en de website werd dagelijks ongeveer 3.000 keer bekeken. Wakker Nederland filmde items, ik was te gast bij Studio MAX Live, en radiostations belden voor interviews. Ja, dan mag je wel spreken van een succes.
.
.
.
.
.
Samen hebben we waargemaakt wat we ook samen wensen: Een gezonde aarde. Een natuur die groen en schoon is. Een wereld waarin wij, onze kinderen en hun kinderen op een gelukkige manier kunnen samenleven. We willen het allemaal, maar zijn we ook bereid om er iets voor te geven? Om ons ego aan de kant te zetten, onze ergernis opzij te schuiven en gewoon aan te sluiten bij dat wat er voor handen ligt? Iedereen die mee deed met Keep it Clean Day was dat! Omdat we dat ene doel voor ogen hielden. Dat doel van een schoon land.
.
 
Terugkijkend op het proces kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik prachtige dingen mee gemaakt heb. Verrassende momenten en cadeau’s die ik niet zag aankomen. Er schoven bedrijven aan die ons wilden helpen en er niets voor terug vroegen. Omdat ik ook de bedrijven ontmoette die wel meteen in onderhandelingen stapten, kon ik zo veel blijer zijn met de cadeautjes die we kregen. En naarmate het proces vorderde werden dat er meer en meer. Ik heb ongelofelijk veel geleerd over wie wij zijn als land. Over hoe onze cultuur werkt, en dat ‘Eerst zien, dan geloven’ echt op ons lijf geschreven staat. Maar dat dat nu stap voor stap verandert. Met de tijd. Met de Changemakers die steeds meer in het voetlicht komen te staan.
.
Ik heb door Keep it Clean Day geleerd dat er ook op grote schaal geen onmogelijkheden meer zijn. Dat angst om te falen een stemmetje in je hoofd is dat je over zijn bol mag aaien, en dan vriendelijk mag vragen of hij weg wil gaan. Want wat is er nou eigenlijk helemaal verloren als het niet lukt? Niets! Dan heb je iets geprobeerd waar je hart naar uit keek. Je hebt je droom gevolgd, vol overgave en avontuur. Keep it Clean Day was een droom die van ons allemaal werd, en waar ruim 50.000 tot 70.000 mensen aan deelnamen. En aan alle 50.000 zeg ik dankjewel. Dankjewel dat je geloofde in iets waarvan niemand wist of het lukken zou. Dankjewel dat we samen voor Nederland zorgen.
.
.
Ik vroeg me als kind altijd af hoe het toch mogelijk was, dat je in een oorlog op een razendsnel tempo zoveel mensen op de been kon krijgen om elkaar af te slachten. Dat logica lijkt te vervagen en niemand meer nadenkt, maar elkaar gewoon kapot maakt. Vond ik uiterst onzinnig. ‘Maar,’ dacht ik, ‘als zoiets in een negatieve spiraal kan, dan moet dat toch ook mogelijk zijn vanuit een positieve spiraal?’. En dat bleek ook. Ik zag het eerder tijdens mijn werk als docent, trainer, en systemisch coach. En nu heb ik het gezien op grote schaal: Keep it Clean Day!
.
.
Wij kunnen, als we dat willen, ook op een positieve manier grote golven in beweging zetten. En ik stel voor dat we dat vaker doen. We begrijpen het niet altijd, hoe dromen transformeren naar daden. Maar dat hoeft ook niet. Misschien is dat wel het sprankeltje magie dat maakt dat grote dingen tot stand komen. Misschien is dat wat ‘changemaking’ is. Ik stel voor dat we een nieuw Hollands spreekwoord invoeren dat luidt: ‘Eerst Geloven, Dan Zien’. En dat we dit dan vaker doen. Want we weten nu dat alles kan.
.
..
.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: