Coaching & Training

Het onderscheid tussen training en coaching ligt in de nuance. In de regel worden trainingen meestal groepsgewijs gehouden, en is coaching één-op-één. Maar het kan ook andersom. Belangrijkste element is dat je samen met de trainer/coach je verwachtingen goed afstemt voordat je samen start. Dit voorkomt gedoe, en bovendien ook onnodige uitgaven. (!)

Tijdens een gedragstraining vindt er voornamelijk meer kennisoverdracht plaats, spelen methodiek en modellen een grotere rol en wordt er (meestal) groepsdynamisch gewerkt. Coaching is persoonlijker en meer procesgericht. Dit houdt in dat het tempo van de coaching zich vormt naar het tempo van de coachee. Het balanceert meer op het randje tussen therapeutisch handelen en een ‘goed gesprek’. Ook al worden er tijdens coachingsgesprekken ook wel modellen gebruikt – de intensiteit van de werkwijze verschilt sterk met dat van trainingen.

Er zijn 40.000 coaches in Nederland. 98.000 mensen noemen zich ‘communicatie specialist’. En dan?

Hoe vind je de juiste match in die enorme hooiberg?

Zoeken. Via je netwerk, omgeving en op internet. Contact maken, en het zo snel mogelijk eerlijk zeggen ‘Nee’ zeggen als het niet goed voelt. Simpeler kan ik de situatie niet maken. Als je het moeilijk vindt om ‘Nee’ te zeggen, is het goed je te realiseren dat als je het niet zegt, je je eigen geluk in de weg staat. Een goede training of coaching staat of valt namelijk met de relatie. Is er geen veiligheid? Ervaar je geen vertrouwen? Dan gaat er iets niet goed! En ben jij je tijd, energie en geld door de kraan aan het spoelen. Zonde. Wordt de ander boos als jij je grens op een redelijke wijze aan geeft? Dan mag je van mij aannemen dat je goed zat in je observatie. En dan zou ik (als ik jou was) onmiddellijk de werkrelatie beëindigen. Spreek je dus in het beginstadium uit als je net met een training- of coachingtraject begint. Dit zal de rest van je ontwikkeling alleen maar ten goede komen.

Hoe ik werk.

Mijn ‘handtekening’ binnen trainings- en coachingsinterventies ligt voornamelijk bij het ‘Oplossingsgericht Werken’. Deze methodiek is in de jaren ’70 / ’80 ontstaan en was een tegenbeweging voor de lange psycho-analytische behandelingen. In tegenstelling tot de psycho-analyse gaat de Oplossingsgerichte Communicatie heel erg over het NU, en de gewenste situatie in de toekomst. Er wordt gewerkt vanuit bekrachtiging in plaats van tekortkoming. Van daaruit wordt er gekeken naar haalbaarheid van de wensen, in combinatie met nieuwe gedragspatronen voor de cliënt. Daarnaast gebruik ik elementen uit de cognitieve gedragstherapie, RET en competentiemethodiek.

Mijn ervaring heb ik opgedaan in het speciaal onderwijs, de jeugdhulpverlening en het bedrijfsleven. Ik was gedragstrainer en -coach aan jonge mannelijke adolescenten (licht verstandelijk beperkt met gedragsproblematiek) die vanuit detentie weer de maatschappij in gingen. Daarnaast gaf ik ambulante coaching aan gezinnen en jongeren met sociaal emotionele problematiek (o.a. delict gedrag, loverboy slachtoffers, seksueel misbruik en geweld). Ik was werkbegeleider van ambulant hulpverleners en gaf trainingen aan zzp-ers.

Vanaf 2013 ben ik me specifieker gaan richten op het bedrijfsleven. Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn bedrijfspagina http://www.duurzaamgedrag.com

 

Kennismaken? mail: annettedolle@gmail.com. Een bericht via het contactformulier mag natuurlijk ook.

.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: