Een voorschotje op de toekomst #keuzes

‘Ik heb er even over nagedacht.’ zei hij. Ik zweeg. Want ik wist dat wat er nu ging komen briljant was, of belachelijk. Ik hoopte op het eerste. ‘Ja?’ …  Stilte.  ‘Het wordt sowieso een Lijdensweg.’ zei hij bedachtzaam. ‘Het maakt niet uit wat je kiest’. Ik zweeg weer. Althans, ik deed mijn best. ‘Kun je dat even uitleggen?’. Hij ging verder ‘Als je er mee door gaat wordt het een Lijdensweg omdat je dat eigenlijk niet wilt – er mee doorgaan. Als je stopt wordt het een Lijdensweg omdat je dan niet weet of het puur en zuiver blijft, zoals je wilt’. Nu zwegen we allebei. Ik vond het een logische conclusie. En een heel prettige. In de categorie Briljant.

We hingen de telefoon op, want het leven ging verder. Ik pakte thee. Wandelde door mijn huis. Deed de halve afwas. En ruimde een vuilniszak op. En toen, ergens tussen de thee en de afwas, viel er een kwartje.

Angst om te kiezen gaat altijd over de toekomst. Over dat wat je niet weten kunt. Je weegt af, neemt voorschotjes op overwegingen en ondertussen wacht je. Op wat, weet ik niet. Maar dat het ‘wachten’ heet, weet ik wel. En dat het niet helpt weet ik ook. Dat wachten.

Twee uur later sprak ik hem weer. Omdat het toeval dat wilde. ‘Het is opgelost’ zei ik. Nu was het mijn beurt om te praten. Hij zweeg. ‘Ik hoef niet meer te kiezen nu. Het klopt’. Er klonk een lachje aan de andere kant. ‘Want als elke keuze me naar een Lijdensweg leidt, dan hoef ik maar één ding te doen’.

‘En dat is?’ zei hij. ‘Zorgen dat het de leukste Lijdensweg aller tijden wordt,’ antwoordde ik. ‘Dus gewoon niets kiezen, en dan kijken wat er gebeurt’.

.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: