Sociale Strategie

Sinds ik in de gaten heb dat mijn eerste indruk veel weg heeft van de HEMA, en het gevoel dat we bij appeltaart op zaterdag ochtend hebben, ben ik dusdanig in de war. Van de ene kant denk ik: ‘Dat is dan zo’. Maar van de andere kant voel ik me gekrenkt en teleurgesteld. Ik wilde namelijk die onweerstaanbaar zakelijk en authentieke vrouw zijn. Die ik – dus – niet uitstraal. Bij de eerste indruk. Ik wilde verpletteren, overweldigen, mensen zich zien verwonderen over de simplistische doch indrukwekkende indruk die ik maken zou. Maar nee, ik ben als appeltaart. Op zaterdag. Gezellig, warm, huiselijk, en … laagdrempelig. Iedereen vertelt zijn hele hebben en houden aan mij en denkt dan dat ik dat heel plezierig vind. En ja, ik doe dan een paar minuten alsof. Totdat ik geen appeltaart meer zijn wil.

En ja, dat gebeurt vaak al erg snel. En ja, dan schrikken mensen. Want dat hadden ze niet gedacht. Een appeltaart die opeens transformeert in een delicatesse zaak met basilicum en rozemarijn twijgjes.

Heel lang dacht ik dat ik er niks aan kon doen. Dat het ‘hun’ schuld was, niet de mijne. Dat andere mensen gewoon niet verder keken dan de eerste paar seconden, en dan een plaatje maakten in hun brein waarbij een afdruk van mijn foto kwam te staan met het woord ‘gezellig’. Ik dacht dat ik de maatschappij en haar onderdanen aansprakelijk kon stellen voor deze tekortkoming, en ondertussen probeerde ik hier maar – zo goed en zo kwaad als het ging – mee om te gaan. Te vertrouwen op de persoon die verder keek dan dat. Want, zo vertelde ik mezelf, die was mij dan ‘echt waard’. Het was handig, vertelde ik mezelf. Want, zo wist ik altijd meteen ‘welk vlees’ ik in de kuip had.

‘Het heeft ook in je voordeel gewerkt’ zei een vriend laatst, toen ik klaagde over de eerste indruk die mensen vaak van me hebben. ‘Bij KeepItCleanDay werkte het erg goed’. En ook een kennis die in een vergelijkbare situatie had gezeten, beaamde dat. ‘The Girl Next Door zijn, heeft voor- en nadelen. En je moet zorgen dat je de voordelen ervan mee neemt”. Die voordelen had ik uitgebuit in gevangenissen waar ik kwam tijdens een vroegere baan, maar de tijd is veranderd nu.

Wat als je niet meer die HEMA, Appeltaart, Girl Next Door uitstraling hebben wilt? Wat als je gewoon meteen je ding wilt doen? Als je het zat bent dat bepaalde doelgroepen je bij voorbaat al afwijzen, omdat ze denken dat je te ‘gezellig’ bent? Transformeer je dan jezelf, zodat de eerste indruk verandert?

Twaalf jaar geleden had ik korte tijd donker bruin, zeg maar zwart haar. Ik zat op dat moment op een theateropleiding en had kostuum- en decorles. ‘Reageert je omgeving anders?’ vroeg de docent. En ze wees me er op eens op te letten op het reactieve gedrag van mensen om me heen. Vielen er andere mannen op me? Waren mensen aardiger of strenger?

Wat waarheid is weet ik niet. Ik weet alleen dat ik van die eerste indruk af wil. Hij stoort me. Hij helpt niet. Hij levert alleen maar vertraging op. En aangezien ik graag mijn hart, mijn taalgebruik en mijn manier van handelen wil behouden, lijkt het me toch het alleraardigst dat ik een kleurspoelinkje door mijn haar heen gooi…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: