Het verschil tussen Professioneel en Menselijk zijn.

Op de één-na-laatste dag van het jaar verschijnt er opeens een artikel voor mijn ogen dat mijn grootste les uit 2012 èn 2013 samenvat. Het artikeltje is van Allen Pike. Ik ken hem niet. Maar dat is oke, want Allen is van het type ‘boy-next-door’ en die komen in de regel heel betrouwbaar over. Allen werkte bij Apple. Woont in Vancouver. En heeft nu zijn eigen web-dingen en bouwt apps.

Het artikel vertelt dat zijn bedrijf een jaar geleden een app bouwde (‘party monster’) en er een grapje in verwekte. Toevallig het type grap waar ik van hou. Het was een muziek-app, en je kon alles beluisteren behalve… Nickleback. Dit is niet zo leuk voor Nickleback. Maar ook weer wel, want hierdoor krijgen ze aandacht en dat is leuk als je een bandje bent in bandjes-land.

Allen en zijn vrienden kregen veel reacties. Leuke. En ook minder leuke. Dit bracht Allen een inzicht mee. Ze wisten dat ze iets ‘onprofessioneels’ deden, en toch verraste het Allen dat sommige reacties hem raakten. ‘This is what happens when you reveal to the awkward truth – your’e a human being’.

‘Het gedrag dat ons mens maakt is niet professioneel’ schrijft hij. ‘Eerlijkheid. Oprechtheid. Humor. Emotionaliteit. In het moment zijn. Delen waar je in gelooft. – Dit zijn allemaal zaken waarom sommige mensen van je houden en anderen niet. En als je publiek groeit, je meer aandacht krijgt, groeit ook de kans op meer kritiek’. Het is dus dubbel. Aan de ene kant willen we als publiek een mens zien. Maar dat mens mag niet geraakt zijn als zijn/haar mens-zijn bekritiseerd wordt. Dan wordt de Held geacht alles te kunnen incasseren. En dat is vreemd. Want waar we voorheen bejubelt werden om onze passie, wordt onze emotie daarna afgewezen.

‘It’s particularly bad if you speak or write on a broad range of topics’ zegt hij. Dan heb je geen niche, en ben je – op zijn Hollands gezegd – eerder in de aap gelogeerd. ‘If you have a broad range of passions, however, you will subject fans of some passions (say, productivity) to your other passions (say, comics). Some of your audience will be annoyed because they don’t care about comics, and won’t be equipped to have a thoughful conversation on that topic. Similarly, we get shit when our otherwise useful music app refuses to play Nickelback. It would be a lot easier on us if we all just stuck to the script.’

Tussendoor staan nog leuke quotes van andere mensen. En voorbeelden in combinatie met social media. Maar dan komt het stukje waardoor ik gegrepen werd. Mijn persoonlijke Aha-Erlebnis. Mijn Kopbreker van afgelopen jaar. Mijn eigen ingebouwde rem die ik er maar niet vanaf kreeg. Mijn in-dubio-blijvend orakel. Hupsakee. Zo door Allen ontmanteld!

‘Mensen met publiek’ zegt hij. ‘hebben 3 potentiële strategieën om met de shit te dealen die ze als mens opeens over zich heen krijgen’. En al hield ik in de context van theater enorm van de relatie met het publiek, als mens heeft het me achteraf bekeken toch aardig overvallen toen we het land op gingen ruimen [21 sept. 2012 – Keep It Clean Day – the Netherlands].

De 3 copingstijlen die Allen beschrijft zijn:
1. Resistance – Weerstand. Het ontwikkelen van een dikke huid. Alleen luisteren naar feedback van hen die je lief hebt. Nadelig is dat je soms overkomt als een vreselijk en arrogant mens.
2. Split Personality – Gespleten Persoonlijkheid. Het aan- en uit zetten van je ‘eigen persoonlijkheid’ op het moment dat je in openbare gelegenheden komt. Nadelig is dat mensen denken dat ze je kennen, maar in werkelijkheid de plank volledig mis slaan.
3. Reclusion – Afzonderen. Je terug trekken ‘when things get too hot to handle’. Afstand nemen en uit het contact gaan. Nadelig is dat het op de lange termijn eenzaam kan maken.

Dit overzichtje. Deze 3 strategieën zijn voor mij als ontbrekende puzzelstukjes die ik maar niet begreep. Jezelf wonderlijke toeren uit zien halen terwijl je de routeplanner kwijt bent, maakt uiteindelijk onzeker. Ik heb er over gedacht me weer onzichtbaarder te maken omdat ik het niet begreep. Om meer te zwijgen. Om geen media-contact meer aan te gaan. Om te emigreren. Om te accepteren dat ik ‘nou eenmaal te gevoelig ben’. Om de mooie, wereld-verblijdende projecten maar te laten. Gelukkig lukte dat me niet. Door mezelf niet. Gelukkig. En niet door slimme, doortastend, krachtige mensen om me heen.

En daarom ben ik zó blij ben ik met dit inzicht van deze man! Op deze één-na-laatste dag van het jaar. ‘Alle drie de strategieën zijn valide’, schrijft Allen ook nog. Het één is niet beter dan het andere. Het zijn enkel manieren om om te gaan met de balans tussen je mens-zijn en de verwachtingen van buiten, als het publiek groter wordt. ‘We can take our work seriously while still being ourselves. In the best possible sense: taking my humanity just as seriously as I take my profession. It generates a lot more feedback, positive and negative. Still, I encourage you to try it.’ Mijn nieuwe woord voor 2014 is een feit. ‘Being professionally Unprofessional!’ Ik had eerst ‘Luchtig’ gekozen als thema. Maar ‘Onprofessioneel’ sluit daar prima bij aan. ;)

Al deze strategieën zijn valide. Het één is niet beter dan het andere. Het zijn enkel manieren om om te gaan met de balans tussen je mens-zijn en de verwachtingen van buiten, als het publiek groter wordt. ‘We can take our work seriously while still being ourselves. In the best possible sense: taking my humanity just as seriously as I take my profession. It generates a lot more feedback, positive and negative. Still, I encourage you to try it.’

Mijn nieuwe mantra voor 2014 is een feit. ‘Being professionally Unprofessional!’

[met dank aan Martijn Aslander voor het delen]
Voor het hele artikel. Zie hier: http://www.allenpike.com/2013/unprofessionalism/

One Reply to “Het verschil tussen Professioneel en Menselijk zijn.”

  1. sebo schreef:

    Dank je Annette voor je open en mensgerichte schrijven.Erg leuk te lezen. !!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: