Liefdevol foutjes maken.

Ik maak heel veel foutjes. De hele dag door. Maar net zoals veel van mijn generatie-genoten ben ik opgevoed met het idee dat je je foutjes moet verdoezelen. Verbergen. En verstoppen. Je mag geen fouten maken. Je moet perfect zijn.

Waarom dat is, weet ik eigenlijk niet. En ik denk er ook nooit over na. Ik heb op een dag gewoon besloten dat ik het een rare regel vond. ‘Geen fouten mogen maken’. Want, als je geen fouten mag maken, kun je niet experimenteren. En iedereen weet dat er bij elk experiment dingen anders gaan dan bedacht. En als je niet kunt experimenteren, kun je geen nieuwe dingen leren. En ik hou van nieuwe dingen leren. Dus was het voor mij meer dan logisch dat het ‘falen mag niet idee’ behoorlijk beperkend en bovendien achterhaald was.

Tot ik mensen tegen kwam van mijn eigen leeftijd die het – potverdorie – met de vorige generatie eens waren. Fouten maken is verschrikkelijk. Mensen moesten perfect zijn. En nog erger: Ik moest perfect zijn. Het leverde me één van de grootste desillusies van volwassenheid op. Stap voor stap zette ik al die mensen de deur uit. Er kwamen nieuwe voor in de plaats. Lieve mensen. Open mensen. Warme mensen. En vooral, oordeel-loze mensen.

Die laatste vind ik de leukste. Want, bij die mensen mag je helemaal jezelf zijn.

Maar nu stond ik net de afwas te doen. Eén van de zeldzame momenten dat ik werkelijk nadenk. En toen dacht ik: ‘Het is toch een beetje gek. Ik hou van mensen die geen oordeel hebben. Ik hou van mezelf als ik geen oordeel heb. Omdat we dan gewoon allemaal lekker doen waar we blij van worden. En iedereen zijn volste potentieel kan leven. Maar, het ligt er natuurlijk wèl aan wat iemand werkelijk doet. Die rechtsstaat is er niet voor niks.’

En zo. Zit er opeens een nieuwe visie in mijn hoofd. En had de vorige generatie misschien toch een beetje gelijk – klein beetje maar – Het ligt aan het type fout natuurlijk. Hoe makkelijk het is om iemand te vergeven. Of te laten. Of er niks van te vinden. Of er om te lachen. Of het te omarmen. Of het te accepteren. Of om het lief te hebben. Liefdevolle foutjes. Klaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: