Dragon Dreaming

‘When it is not fun – It is not sustainable’

Dragon Dreaming is een projectmethodiek gebaseerd op de wijsheid van de Aboriginals in Noord-West Australië. Het is in de jaren tachtig ontwikkeld door John Croft en Vivienne Elanta, beiden werkzaam aan de universiteit van Perth en zeer betrokken bij maatschappelijke activiteiten op het gebied van milieu, samenleving en persoonlijke ontwikkeling.

Ze ontwikkelden een projectproces dat zich focust op drie niveaus: Persoonlijke groei, community ontwikkeling en dienstbaarheid aan de aarde. Binnen dit proces worden twaalf ontwikkelingsstappen doorlopen. Verdeeld over vier kwadranten: Dromen, Doen, Plannen en Vieren.

Elk project start altijd met de droom van één persoon. Van hieruit wordt de droom gedeeld, sluiten mensen zich aan, en transformeert de individuele droom zich naar die van de groep. Vervolgens wordt de drempel overgestoken naar de wereld van het plannen. Het onderzoeken van alternatieven, het creëren van een strategie en het doen van een pilot worden in deze fase aan de hand van methodische instrumenten vorm gegeven. Als derde fase is er het Doen. Hier is het project ondertussen in volle gang, en ligt de focus op het monitoren van gemaakte afspraken, het in stand houden van de positieve energie en het managen van het project. Tijdens deze fase liggen – net als in de andere twee fases – blokkades op de loer. Door blokkades lopen projecten het risico om te stagneren. Om dit te voorkomen gebruikt Dragon Dreaming methodische ’tools’ die het groepsproces (waarbinnen de blokkades 90% van de tijd voorkomen) positief beïnvloeden. Het laatste kwadrant is dat van het Vieren. Binnen de Dragon Dreaming methodiek wordt veel gevierd. Zelfs conflicten worden positief genormeerd, zodat het proces in gang blijft en blokkades voorkomen worden.

In onze westerse wereld zijn we niet gewend om regelmatig dankbaarheid en complimenten uit te delen tijdens werkprocessen. We zien dit al gauw als overdreven, en daarbij ‘moeten we de huid niet verkopen voor de beer geschoten is’. Je weet namelijk nooit hoe projecten zich ontwikkelen, en we lopen liever niet al te snel in een proces op zaken vooruit. Maar.. hierdoor werken we ook burnout en ongezondheid in de hand, onderhuidse conflicten blijven door sudderen en ego-gedrag steekt steeds meer de kop op.

Wij zijn gebaat bij tools en methodische instrumenten die ons werkplezier te vergroten en ons tegelijkertijd productief en out-reachend aan het werk houden. De Dragon Dreaming methodiek biedt dit, zolang de deelnemers het aan gaan. Dragon Dreaming wordt veel gebruikt bij het opzetten van eco-villages, transition towns en grote projecten waar veel mensen aan deelnemen. Het grootste project dat gebruik maakte van Dragon Dreaming is een nationale opruimactie in Slovenië, waar ruim 300.000 mensen aan mee deden. (op een bewonersaantal van twee miljoen).  In Nederland is de methode relatief onbekend.

Interesse in training met open inschrijving? Of liever een in-company training bij uw organisatie? mail: annettedolle@gmail.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: