Op alles ‘Ja’ zeggen.

In juli besloot ik om een tijdje op alles ‘Ja’ te zeggen wat me gevraagd werd. Dat tijdje werd drie weken. Natuurlijk zei ik ook wel eens ‘nee’, maar dat was in uitzonderlijke gevallen. Als ik iets echt- echt – echt niet fijn vond. Maar iedere vraag die begon met ‘Wil jij..?’ beantwoorde ik met ‘Ja, hoor!’.

In het begin was het fantastisch. Ik belande in nieuwe avonturen, kwam op nieuwe plekken, en opeens wilden er allerlei mensen met me samenwerken. Alsof ze konden ruiken dat ik toch geen nee zou zeggen. Wat ook waar was. Dus ik zei ‘Ja’. En ‘Ja’. En mensen, wat was het een feest.

Maar na drie weken voelde ik me langzaam moe worden. Het inspirerende nieuwe werd me iets te veel, want elke dag een andere ervaring hebben is enorm verrijkend, maar je hebt ook tijd nodig om alles te verwerken en het een plekje te geven. Ik verlangde steeds meer naar enorm saai werk. Als anderen naar een festival gingen had ik zin om de afwas te doen en mijn boekenkast op te ruimen. Na een paar dagen hangen en wurgen realiseerde ik me opeens iets – Je kunt wel op alles ‘Ja’ zeggen, maar de eerste persoon naar wiens vraag je moet luisteren, dat ben je zelf. 

Op het moment dat je moe bent van alle nieuwe indrukken die je opgedaan hebt, en je wilt alleen maar op de bank een filmpje kijken, dan ben je niet saai. Nee joh. Je luistert dan tenminste goed naar een wens die ruimte wil. Namelijk de wens om even helemaal niks te doen. Nu er deze zomer zoveel moeilijke dingen gebeuren op de wereld, hoor ik veel mensen zeggen dat we extra van ons goede leven moeten genieten. We hebben het goed, we leven in vrijheid, en we kunnen alles doen dat we willen. We mogen niet klagen, we ‘moeten’ genieten. ‘Wat is dat goede leven dan? Mag je dan nooit meer klagen, of ontevreden zijn? Of gewoon iets stom vinden, omdat anderen het slechter hebben?’ vroeg iemand me vorige week.

Natuurlijk mag dat. Want het goede leven is op alles ‘Ja’ mogen zeggen… van jezelf. Van niemand anders, dan je eigen heerlijke ik. En dat is vrijheid. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: