Over Vorm & Visie

Ooit werkte ik op een Jenaplanschool. Ik was 24 jaar en zag de wereld van het onderwijs als een roze luchtballon waar iedereen het beste mee voor had. Dat was de ‘schuld’ geweest van de Pabo waarop ik had gezeten. Een school waar ik alles kon. Naïef als ik was (en ben) leefde ik de illusie dat iedere leerkracht les gaf vanuit zijn hart. Dat elke juf of meester kwetsbaar en oprecht met de kinderen communiceerde. Want, zo had ik geleerd, dat was het eerlijkst. ‘Je kunt niet een ander vertellen hoe hij/zij in elkaar steekt, als je niet oprecht bent over jezelf’ zei onze pedagogiek docent Ad Boes. En ik vond dat hij gelijk had.

Tot ik op de Jenaplanschool terecht kwam, waar ze alles anders deden dan in de Jenaplan boeken geschreven staat en ik ervaren had op mijn pabo. ‘Als jij nou laat zien hoe het wel moet,’ zei de directeur van de school ‘dan gaan mensen vanzelf je voorbeeld volgen.’ Ik vond het een prima plan, totdat er een soort jaloezie ontstond in plaats van inspiratie. En de directeur niet thuis gaf om zijn werknemers aan te spreken. Ik vertrok naar een andere school en ging lesgeven in het Speciaal Onderwijs, waar ik tot op de dag van vandaag blij om ben.

De school werd een ‘Jena van Plan school’ en een jaar later stond de inspectie op de stoep.

Het is handig als je zulke lessen al op jonge leeftijd leert, want je hebt er dan jaren lang een cadeautje van. Zo leerde ik dus al jong dat theorie en praktijk niet altijd hetzelfde zijn, en dat mensen vaak A zeggen en B doen. En, ik leerde dat ik daar een hekel aan had. Dus dat wat er ook gebeurde, ik moest blijven toetsen of ik zei wat ik deed, en deed wat ik zei.

Mensen hebben het vaak niet eens door dat ze Vorm en Visie door elkaar halen. Ze doen het niet bewust, of om met opzet anderen pijn te doen. Toch is het een essentieel onderdeel op het moment dat je samen een concept neerzet. Of een training geeft. Je vorm is de buitenkant, maar je visie is dat wat mensen mee naar huis nemen in hun hart.

De laatste weken ontwerp ik veel nieuwe trainingen. Het stroomt, en daardoor komen er veel opdrachten op me af. Zalig, want alles inspireert! (en anders zeg ik ‘nee’). En opeens kwam deze les over ‘vorm en visie’ weer voorbij. Hoe draag je over op welke manier je in het leven staat? Welke gedragscodes en contact mogelijkheden zijn belangrijk voor je? En dan ontstaat de vorm – Hoe ga je uitdragen wat je van binnen ervaart?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: