ik + ik = wij. #keepitcleanday

Oke. Ik zou net een blogje gaan schrijven.
Over dat ik vanmiddag een mail gekregen had van groep 3/4/5 uit Kekerdom. Ik wist toen nog niet waar Kekerdom ligt. Nu wel. Het is mooi daar. Volgens Google Earth. In dat blogje zou ik vertellen dat ik ze terug geschreven had. Dat ik het verhaal van KeepitCleanDay bijna als een sprookje had beschreven. Een sprookje met een mooi einde.

Over dat ik toen gebeld werd door Radio1. Door een blije productie assistent. Ze willen me vrijdag [keepitcleanday] volgen en 3x een item maken. Dat we toen bedachten welke mensen leuk zijn. En ik toen Tjerk en Niels mocht bellen om te vragen of ze over hun ‘Good Deeds’ tour willen vertellen op de radio. Zij hebben samen organisatie Terra Tours. Dat het me vrolijk maakte om weer een organisatie te betrekken die dagelijks het concrete gedrag van anderen spiegelt op een speelse manier. In de publieke ruimte. Dat wilde ik vertellen. In dat blogje.

Ik wilde schrijven over de mevrouw van de gemeente Rotterdam die ik daarna sprak. Die samen met een heel team de schouders er onder heeft gezet om Rotterdam te verbinden. Dat we een mooi telefoongesprek hadden. Dat ze me liet lachen en we samen afspraken om na vrijdag foto en filmmateriaal te verzamelen en te delen. Als voorbeeld hoe gemeenten hun bewoners kunnen ondersteunen.

Dat blogje wilde ik schrijven. Het zou over liefde gaan. Over hoe ik + ik samen wij maakt.

Maar toen las ik het nieuwsbericht van Lets Do It. De overkoepelende organisatie in Estland die alle losse opruimdagen aan elkaar verbindt. ‘The countries that CleanUp this weekend are the Netherlands and Russia.’ schreven ze.

Ik kon het niet helpen. Opeens was ik tussen hier en de hemel heen en weer aan het pendelen. Van mijn voetzolen tot in het puntje van mijn kruin. Dat klinkt een beetje raar. Maar voor mij was het logisch. Voor mij staat KeepitCleanDay al sinds dag 1 symbool voor zoveel meer dan enkel zwerfafval opruimen. Voor mij gaat het over een hernieuwde aarde. Over je eigen aandeel omarmen en ook in de groep mogen zijn. Hoe je dat dan ook in wilt vullen. Nee, ik ruim niet elke dag op. En ik vind dat ook niet nodig, want daar help je niemand mee. Dat leg ik later nog wel eens uit.

Ik spreek wel elke dag anderen en mezelf aan op handig gedrag. Op het innemen van een eigen plek en het werkelijk zien van wie de ander is. Op het zorg dragen voor een aarde waarin we allemaal welkom zijn. Waarin iedereen elke dag mag vallen, en ook weer opstaan. Waar diversiteit mag wonen en mensen elkaar toejuichen omdat ze anders zijn. Dat is mijn wens.
En toevallig is dat allemaal in het project KeepitCleanDay terecht gekomen. Simpelweg door allemaal op hetzelfde moment zwerfafval op te ruimen. Met dank aan de prachtige actie ‘Teeme Ara’ (Lets Do It) in Estland.

Nu ruimen we op in hetzelfde weekend als Rusland. 50 Russische regio’s doen mee. Van de 83 die er zijn. Als twee enige landen op de wereld. Komend weekend. Samen verbinden we. Vanuit dezelfde intentie. Al zijn we duizenden kilometers van elkaar verwijderd. Na deze moeilijke zomer. In deze transformerende tijd. Samen zorg dragen voor een schone en gezonde aarde. Samen ruimte creëren. Vanuit mensen die samen zorg dragen voor de aarde. Ik heb er tranen van in mijn ogen. Ben trots en overvallen  tegelijk. Dat blogje dat ik wilde schrijven is uiteraard mislukt. 

De internationale website: http://www.letsdoitworld.org/news/volunteers-unite-netherlands-and-russia-stand-against-illegal-waste-problem

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: