Aan iedereen die je succes wenst.

In 2012 stond ik veel op podia om te vertellen over het – toen nog – nieuwe idee dat de wereld in geslingerd werd. Nu doe ik dat nog heel weinig, want als ik gevraagd word verwijs ik liever door naar iemand uit de eigen regio. Bij een project als ‘KeepitCleanDay’ gaat de kracht namelijk uit van regionale inzet. We moeten het samen doen. En jij en de buren hebben meer belang bij jullie schone stoepje, dan de verre vriend waar je veel houdt.

‘Veel succes met je project hè!’ zeiden sommige mensen uit het publiek na afloop. ‘Jij ook, hè’ antwoordde ik dan. Een verwonderde blik was dan de volgende stap, waardoor ik kon zeggen ‘KeepitCleanDay is ook van jou. Het is van het land. Niet van ons.’ Soms volgde er dan een glimlach, een stilte, maar veel vaker ontstond er een wezenlijk contact.

Dat een simpel opruimproject een extra laag kan hebben, zelfs als je het presenteert als een feestje, was veel mensen ontgaan. Misschien was dat de bedoeling, dat weet ik niet. Ik hou van de plek waar de hemel de aarde raakt, dus alleen een beetje energetisch gebabbel zou niets voor mij zijn. Maar een praktische nuchterheid zonder liefde is net zo ondenkbaar voor me. Natuurlijk is KeepitCleanDay veel meer dan een opruimproject van een paar mensen. En dat we daar pas bij de 3e editie meer over communiceren vind ik vooral zelf nogal grappig. Ik kan daar erg van genieten.

KeepitCleanDay is van jou. Even veel van jou als van mij. Je hoeft niet aan te sluiten bij een groep om een groep te zijn. Je hoeft je niet te registreren om toch mee te kunnen doen. Geboren worden was genoeg. Want je bent er nu. En je bent bewoner van een planeet waar we beter voor moeten zorgen. Dat doen we allemaal op onze eigen unieke manier. En KeepitCleanDay is slechts een klein zaadje in dat hele proces. Een vrolijke dag. Een evenement. Een moment in de tijd. Net als Koninginnedag en je verjaardag. En de dag na KeepitCleanDay duurt het een heel jaar voor er weer één is. En toch is er op die ene dag iets veranderd. Iets wezenlijks. Al lijkt dat niet zo. En dat. Zijn de beste momenten. Let maar op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: