Obstakels & Drempels gebruiken als win-win situatie #DragonDreaming

Het projectwiel van Dragon Dreaming bevat vier kwadranten. Vier fases binnen een ontwikkelingsproces onderweg naar een succesvol project. Dromen. Plannen. Doen. Vieren. Ik denk dat er bijna niemand is die de fases ongeloofwaardig of onherkenbaar vindt. Ze komen in talloze management- en projectontwikkelingsboeken voor, en toch biedt Dragon Dreaming iets anders dan al die boeken bij elkaar. En ja, dat ís nogal een uitspraak. 

Zelfs in educatieve processen wandelen dromen, plannen, doen en vieren door elkaar heen. Mijn eerste kennismaking met deze differentiatie en het belang er van, was toen ik als 18-jarige naar de Pabo ging en me specialiseerde in Jenaplan en Freinet onderwijs. Ook hier vind je de fasering en golvende beweging terug, die je ook in Dragon Dreaming tegenkomt. Toen we vorige week een aantal docenten en jongerenwerkers in de training hadden zitten, zag ik geregeld hun ogen stralen als er AHA-kwartjes vielen.

Dragon Dreaming vult aan. En dat is voor mij, het grootste geschenk dat een methode brengen kan! 

Je hoeft niks weg te gooien, of opzij te leggen. Alles dat je al wist, voelde, geloofde, dacht, kende, droomde, las en leerde, past in de methodiek. Inclusief in plaats van of-of. Om die reden is het ook heel lastig praten met mensen die Dragon Dreaming nog niet kennen. ‘Er is geen discussie stuk’ zeg ik als ze me vertellen dat er al heel veel modellen zijn. ‘Het klopt. Er zijn duizenden modellen. En die passen allemaal hierin. En DRDR past in de modellen.’ Het is en-en in plaats van of-of. En daarom hou ik er van.

Als je dieper kijkt, langer kijkt, meer leest en vaker loslaat, ontdek je dingen die je verrassen met nieuwe invalshoeken van zaken die je al jaren kende. De zogenaamde AHA-momenten ploppen op. De lijntjes verbinden zich, en teams groeien op die manier. In een win-win in plaats van in een win-verlies.

  • Dromen – gaat over de handeling Voelen.
  • Plannen – gaat over de handeling Spreken. 
  • Doen – gaat over de handeling In Actie Komen. 
  • Vieren – gaat over de handeling Zien. 

Elk kwadrant is verbonden met een ander kwadrant. Dit zijn de drempels en obstakel momenten binnen een projectproces.

  • Dromen & Plannen representeren de drempel ‘Zeggen wat je Voelt’. 
  • Plannen & Doen representeren de drempel ‘Doen wat je Zegt’.
  • Doen & Vieren representeren de drempel ‘Zien wat Gedaan is’.
  • Vieren & Dromen representeren de drempel ‘Van jou maken wat Gezien is.’ 

De laatste twee drempels spreken in de verleden tijd omdat dat het moment is waarop het project tot leven komt in actie. De versmallende zandloper die gecreëerd is in de Droom- en Planfase, verbreedt weer in de Doe- en Vierfase. Op een reflecterende manier, ontvangend en oogstend. In plaats van vooruitkijkend naar de actie.

Op het moment dat je kunt zien waar de drempels zich bevinden in je eigen functioneren, is het eenvoudiger om er met compassie naar te kijken en hulp te vragen in je team. Het verwijtende en persoonlijke dat soms in teams kan meespelen op het moment dat het zwaar wordt, kan op deze manier geminimaliseerd worden. Je ontwijkt er geen stormen mee, maar je biedt op deze manier een paraplu, en wellicht verandert de storm in een regenbuitje.

Mijn grootste inzicht hierbij ging over mezelf. Na 70 uur trainingen geven over de methodiek, kun je niet om je eigen proces heen [het kan wel, maar dan ben je beroerde trainer vind ik]. Terwijl ik trainingen gaf, trainde ik dus ook mezelf. En ik ontdekte iets moois.

Eén van de deelnemers had een wens die ik herkende: ‘Het verschil tussen mijn natuurlijke gewoonten en professionele gewoonten herkennen.’ Op mijn agenda van 2014 staat ‘Professional Unprofessionalism – Stay Human’ gedrukt. Wat zoveel inhoud als ‘wees mens en professional op hetzelfde moment.’ Ik hou mijn werk en prive namelijk graag gescheiden, maar sinds ik zelfstandig ondernemer ben, is dat een uitdaging geworden. Vooral toen ik projecten als KeepitCleanDay en UitgesteldeKoffieAmsterdam ging opzetten. Wanneer begint prive, en eindigt werk?’ Vrienden wilden opeens samenwerken, wat ik niet altijd een goed idee vond. En samenwerkingsmensen wilden bij me thuis lunchen. Met sommige mensen moet je  bier drinken, met anderen zet je projecten op. En dan is er een zeldzame hoeveelheid mensen met wie dat beiden kan. Ik was (en ben) er stellig in.

Vorige week ontdekte ik waarom dat is. ‘You are a Planner and a Celebrator’ zei mijn co-trainer tijdens een reflectie tijdens een Dragon Dreaming training. En dat klopt. Dat had ik tijdens de opleiding ook al ontdekt. Ik kan me goed bewegen in de plan-fase en doe niets anders dan vieren op het moment dat ik zie dat het nodig is. In mijn prive leven vier ik meer. Tijdens mijn werk lijk ik meer op een planner. Behalve als ik met jongeren werk, dan is de vierder in mij wakker (en gelukkig). En dus zien sommige mensen me als Planner en anderen als Vierder. Zolang ik dus alles in hokjes kon stoppen, kon ik alles managen en het ging het helemaal goed. Hier huppelend, daar structurend. Een win-win zodra je het door hebt…. Voor jezelf! En ook voor het team waarin je beweegt.

Ontwikkeling van je team begint bij de ontwikkeling van de individuen daarbinnen. Bij het erkennen van al je drempels en obstakels. Om deze reden ben ik er groot fan van om in teams bewuster en transparanter naar de obstakels in een proces te kijken. Ze zijn er toch, waarom zouden we ze ontkennen? Waarom zouden we net doen alsof ze ons voorbij wandelen? Of dat ze voor iedereen in ons team gelden, behalve voor ons. Het maakt niet uit hoeveel jaar je trainer bent, hoelang je een methode kent, of hoe je bijzonder je denkt te zijn. Alles is van toegevoegde waarde op het moment dat je met Dragon Dreaming werken gaat. Zelfs obstakels zijn meer dan welkom! 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: