De rol van de expert [met een ‘how to do it’]

‘Het enige dat ik weet is dat ik niks weet’. Socrates sprak deze woorden uit, ergens 450 v. chr. in het oude Griekenland. Hij stelde dat alleen het stellen van vragen ons bij het juiste innerlijke inzicht brengt. Namelijk dat wat we nog niet wisten. Hierdoor, zegt Socrates, blijven we ons altijd verwonderen en in een constante onderzoeksfase. Alleen door te weten dat we niks weten, kunnen we open blijven voor nieuwe antwoorden. Die (uiteraard) weer naar nieuwe vragen leiden. 

Een expert ontstaat pas op het moment dat hij vragen durft te stellen aan zichzelf. Als hij durft te kijken naar dat wat er nog niet ontdekt is. Een oprechte kijk in het moment.

Zo zag ik ook haar kijken. Tijdens een bijeenkomst met verschillende religies en brugverbindingen. Een jonge vrouw die haar dochter zachtjes toe gefluisterd had ‘Zeg maar even niet meer dat je Joods bent..’. Zo zag ik ook hem kijken. Een islamitische jongen die niets liever wilde dan delen dat hij van mannen houdt. Zo zag ik hem kijken. Nadat hij vertelde dat hij ook zo vaak ‘getunneld’* was. Zo zag ik hen allemaal kijken. Stuk voor stuk. Met meer wijsheid in hun ogen dan de meeste mensen op die leeftijd bezitten, maar met woorden vol vragen. Enkel vragen.

Hun vragen zette mij aan het denken. Het afgelopen jaar trainde ik veel teams op het gebied van communicatie en gedrag, en allen hadden ze de waarheid in pacht. Althans, dat vonden ze. Ik moest me soms verdedigen als ik iets neer wilde leggen zonder oordeel. Ik kwam op ondernemerspleinen en netwerkborrels. Ook daar hadden ze de waarheid in pacht. Elke ondernemer die ik tegen kwam, vertelde me welke marketingtruck werken zou. Mensen keken niet. Ze overtuigden. Althans, dat probeerden ze.

Maar op de plek waar ik wijsheid dacht te herkennen in haar puurste vorm, bleef het stil. ‘Wij weten het ook niet’ zeiden de jong volwassenen na de bijeenkomst tegen mij. En ik knikte. Wat anders kon ik doen dan knikken. Ze wisten alles, deze jonge mensen. Ze wisten van de liefde, want die was hun afgenomen. Ze wisten van haat, want die hadden ze ontmoet. Ze wisten wat kracht was, zelfrespect en volharding. En ondertussen wisten ze dat ze niets wisten. En daardoor wisten ze alles.

Het liet me niet los. Mijn ontmoeting met hen. Godzijdank lieten ze mij ook niet los en ontving ik naderhand berichten vol bedankjes en nieuwe uitnodigingen. Vorige week was ik weer op een plek waar veel ondernemers elkaar stonden te overtuigen van hun eigen waarheid, en vlijtig visitekaartjes stonden uit te delen. Ik bleef adem halen. Rustig adem halen. En ik dacht alleen maar ‘Wat heerlijk dat ik hier niets vanaf weet’.

Ook even niets weten..? Let’s give it a try!

How to Do It?: 

 1. Vind een moment waarop je werkelijk tot stilte kunt komen. Dit kan een wandeling zijn, meditatie, sport, de afwas, fietstocht, schilderen, klussen, tuinieren, strijken, tekenen. enz.
 2. Word je bewust van de stilte. Van het even zijn. Op de plek waar je op dat moment bent.
 3. Het kan gebeuren dat je hierdoor opeens je lichaam meer voelt, dat je je ademhaling waarneemt, je voetzolen op de aarde voelt, en de uiteindes van je vingertoppen ervaart. Dit kan ook niet gebeuren, en ja – zelfs dan ben je helemaal normaal.
 4. Kies een thema / onderwerp waarvan je vindt dat je er nogal veel vanaf weet. Iets dat je stokpaardje is als je op een borrel scoren moet. Of dat je inzet tijdens een gesprek waar je onzeker bent. Zo’n onderwerp.
 5. Stel jezelf de vraag ‘Wat weet ik niet over dit thema?’
 6. Zodra je iets gevonden hebt, vraag je jezelf ‘Weet ik dat zeker?’
 7. Bij ‘Ja’ stel je de vraag ‘Hoe kan ik dat zo zeker weten?’ (deze bevestiging is een belangrijke stap m.b.t. je eigen conditioneringen)
 8. En vervolgens ‘Zijn er ook nog andere werkelijkheden over dit thema waar?’
 9. Als je alles bij nummer 8. met ‘Nee’ beantwoordt, dan ben je vermoedelijk een naieve narcist of God. Maar beiden lijkt me een beetje onwaarschijnlijk.
 10. Zodra je bij nummer 8. een ‘Ja’ ontdekt hebt, ga je terug naar je stilte. Probeer je voor te stellen hoe de andere werkelijkheden hun werkelijkheid ervaren. Dit brengt nieuwe ruimte aan je eigen blikveld. Een voorbeeld: Stel dat de spits in het voetbalteam, zich inleeft in de middenvelder en de verdediger. Een topvoetballer kan dat. Op die manier overziet een speler het hele veld, en kan optimaal bewegen. Maar inderdaad – enkel vanuit zijn eigen positie. Door te weten en te erkennen, wat hij niet weet.
 11. En als dit hele riedeltje je niet gelukt is? Dan heb je een mooi experiment beleefd. En ook dan weet je dus dat je iets niet weet. [life isn’t supposed to be too serious]

*’getunneld’ betekent in straattaal dat je in de loper van een pistool kijkt dat op je gericht is. 

expert vs hazard vs. beginner

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: