Waarom netwerkuitwisseling níet werkt.

Men neemt een paar appels. De ene stoppen we in een appeltaart. De ander in een winterse stoofschotel met wortels, aardappels en kruiden. De derde verwerken we in een frisse lentesalade met prei, mandarijntjes en rozijnen.

Drie appels. Drie gerechten.

Men neemt twee gangs. De bloods, cribs of iets anders van dergelijke soort. De ene gang geven we rode sjaaltjes. De andere gang geven we blauwe petjes. We geven ze daarbij een eigen grondgebied – essentieel voor een gang. Daarna gaan we weg.

Na een tijdje komen we terug en ruilen één rood sjaaltje voor één blauw petje. Drie keer raden wat er gebeurt….

Men neemt twee ondernemers. Twee zelfstandig professionals. Het naamplaatje doet er niet toe. We geven ze twee koppen koffie. En een groot vel papier om hun netwerk op in kaart te brengen. Daarna ruilen we de vellen papier en wachten af.

Dit werkt dús niet.

Netwerkuitwisseling werkt niet.

Net als bij de appels en de gangs is elke zelfstandig professional een verhaal op zichzelf. Een uniek individu dat het in het ene gerecht fantastisch doet en in het andere naar stront smaakt. Op de ene plek met een rood sjaaltje om tot God gekroond wordt, terwijl datzelfde rode sjaaltje vijf straten verderop een mes tussen zijn ribben krijgt.

Elke ondernemer creeërt (als de ondernemer het visionair aanpakt) een veld om zich heen, dat ontwikkelt en meebeweegt met de tijd. Een uniek veld. Met appels, rode sjaaltjes en blauwe petjes.

Dat wil niet zeggen dat al die elementen inwisselbaar zijn. Of dat je alles maar even lukraak kan verschuiven.

Het verschil tussen appels, rode sjaaltjes, blauwe petjes en mensen is een heleboel. Waarvan de belangrijkste is dat mensen een eigen mening hebben. En een eigen visie. Een eigen veld. Als je verbonden bent met het ene mens, wil dat niet zeggen dat je zijn/haar hele veld meteen ‘hebben’ kan.

De appel ís niet de taart. Het rode sjaaltje ís niet de gang. Het zijn elementen binnen een groter geheel dat veel meer is dan dat.

Ik bèn niet mijn netwerk.

Mijn netwerk is mij niet.

Andersom werkt het ook al niet.

Jij bent níet je netwerk.

Iemand buiten je veld vragen om ‘netwerkuitwisseling’ en daarmee dus ook onwillekeurig je eigen veld te grabbel gooien, is hetzelfde als jezelf op de Ramsj afdeling van de Slegte voor een euro weggooien. Niet doen. Dus.

Werkt niet.

Wat wel werkt? Selectief verbinden. Selectief delen. Selectief. Naar de appel kijken binnen de appeltaart. .

One Reply to “Waarom netwerkuitwisseling níet werkt.”

  1. woepwoep schreef:

    Helemaal snappen doe ik het niet.
    Maar for what it’s worth: ik zie mezelf als de burgemeester van mijn dorp, mijn netwerk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: