Dragon Dreaming – training

Introductie

In de tweede week van januari 2012 leerde ik de project design methode ‘Dragon Dreaming’ kennen. Ik was die week in Tallinn (Estland) op de internationale conferentie van ‘Let’s Do It’ – een grassroots organisatie van verzamelde landen die een CleanUpDay hadden georganiseerd. In 2012 wilden ze de wereld inspireren mee te doen, en hadden daarvoor de deuren open gegooid naar iedereen die geïnteresseerd was. Een gratis conferentie, vanuit de open space methodiek opgezet, voor wie dan ook ter wereld.

Een aantal succesvolle landen hadden bij de groots opgezette organisatie Dragon Dreaming gebruikt, in combinatie met elementen vanuit Open Space. Tijdens koffietjes, wandelingen en gesprekken op de conferentie werd ik langzaam meegenomen in de circulaire aanpak van de methodiek. Wat ik toen nog niet wist was, dat ik twee weken na de conferentie initiatiefnemer van het Nederlandse concept ‘KeepitCleanDay’ zou worden. Na de conferentie begon er een reis die voor mij zo klaar als een klontje was, maar waar ik de rest van het land nog van moest overtuigen. Stapje bij beetje gebeurde dit. De visie (met het projectwiel) van Dragon Dreaming was daarbij één van de belangrijkste pijlers.

Trainer

In mei 2014 volgde ik een tien-daagse training tot trainer in de Sloveense bergen bij Maribor. Trainer worden binnen Dragon Dreaming gaat op een (voor de meesten van ons) a-typische wijze, namelijk dat het enkel mogelijk is door een training te volgen van co-founder (John Croft) of één van de mensen die hij opgeleid heeft, èn als je een project doet van minimaal zes maanden. Dankzij KeepitCleanDay kon ik daardoor de training in en mag me sindsdien trainer noemen. Internationaal beweegt er op het moment veel, waardoor er ook in de ‘scheidslijn’ tussen trainers en project-facilitators gelukkig minder onderscheid is. (Wel is het aan te raden om met de methode te werken als je hem aan wilt leren bij anderen).

In een notendop

Dragon Dreaming is gebaseerd op het leven en handelen van natuurvolkeren, met name de Aboriginals in de regio rondom Perth, Australië. De leefwijze van de tribes is verbonden aan het westers managementdenken. Het brengt zodoende oost en west samen, en zorgt ervoor dat diversiteit een kracht wordt. De methodiek is ontwikkeld aan de hand van tientallen community-projecten die founders John Croft en Vivianne Elanta deden in relatie met de gemeente en University of Perth. Het unieke aan de methode is de holistische verbinding tussen vorm en visie. De werkvormen creëren een structuur, maar genereren tevens een energie die teams in beweging zet. Het spreekwoordelijke onder de waterspiegel wordt daarbij net zo luchtig en werkelijk opgepakt, als dat wat boven water zichtbaar is.

Voor onze nuchtere aard is dit vaak even schakelen; In de westerse samenleving zijn we namelijk gewend dat als er iets boven komt drijven, je daar vaak uren over vergaderen moet. Of lang de tijd voor moet nemen om te luisteren (het dobberde daar immers al een tijdje… :)). Binnen Dragon Dreaming gaat dat anders. De Dreamworld is voor Aboriginals (en vrijwel alle natuurvolkeren) een vast gegeven, en veel minder zwaar dan hoe we daar in het Westen over doen. Alles dat onzichtbaar is, mag zichtbaar zijn. En omgekeerd. Maar, we gaan het daar niet uren over hebben. Vieren kan binnen enkele seconden en erkenning geven is een momentum dat, zodra het gevoeld is, weer door kan stromen. Verwacht dus geen inter-relationele praatsessies of openbaringen met lange deelmomenten. De grondprincipes dragen bij aan een sociale baseline van waaruit gewerkt wordt. Alle info vind je op: http://www.dragondreaming.org  

Praktisch

Tijdens de training komt de volgende elementen aan bod:

  • Theoretische grondbeginselen Dragon Dreaming
  • Werkvormen Dragon Dreaming
  • Raakvlakken met verscheidene proces designs
  • [Project & proces] Communicatie


Wil je meer weten of je inlezen? Dan vind je een Engelstalig ebook via deze link

VOOR VRAGEN m.b.t. inhoud of reserveren: Mail contact@annettedolle.nl 

Datum: Vrijdag 31 jan. 2020
Lokatie: Pakhuis de Zwijger, A’dam
Tijd: Inloop 9.00 uur – 17.30 uur (bij animo borrel in de Zwijger)

Tarief: ex btw incl lunch + mat.
Corporate: €300,-
Overheid: €210,-
Student: €70,-

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: