Als je er iets van vindt, vertel het aan de mensen die er over gaan

Disclaimer: Het directe wetsvoorstel over 2G en meldplicht is op dit moment niet openbaar vindbaar. De consultatie hoort open te zijn, wat ‘ze’ blijkbaar niet gedaan hebben. Het wetsvoorstel dat hieronder genoemd wordt (poliovirus), ligt in het verlengde en kan net zo gebruikt worden voor communicatie.

Bij toeval ontdekte ik het bestaan van ‘internetconsultatie’ . Tot gisteren had ik er nog nooit van gehoord. En zeker niet bij de gedachte aan wetsvoorstellen. Internetconsultatie is een digitaal platform (een website) met een buitengewoon eenvoudig principe. Het bevat alle wetsvoorstellen. Die komen online te staan, zodat elke burger er op reageren kan voordat het in de 2e Kamer besproken wordt. Dat zo’n website nergens in een krant genoemd wordt, of regelmatig door het NOS journaal dwarrelt is me een raadsel… Maar daar gaat het nu niet om.

Ik las op social media een stuk van een jurist die een zaak begonnen was tegen de Nederlandse staat rondom het 2G-gebeuren, waar iemand vroeg of er ook een andere route was. Zijdelings werd de website van internetconsultatie genoemd, maar de juristen vonden dat niks. Alleen juridisch was dit op te lossen, vonden ze. Oke. Interessante manier van kijken.

Een democratie bestaat bij de gratie van de individuele stem.

Ik denk daar anders over dan deze juristen. Ik ga liever even terug naar de kerngedachte van waaruit iets ontsprongen is. Als je dat mechanisme goed beschouwt en van daaruit handelt, ontstaat er vaak een beweging die precies doet waar het ooit voor bedoeld was. De manipulatie en indoctrinatie wordt zo ontmanteld zonder dat je er hard voor moet werken. Het toont zich immers vanzelf. (Al is het daarmee niet opgelost, en moet je daar wel degelijk werk in verzetten)

Dit principe is ook wat me aansprak bij de ideologie van het initiatief van GeenPeil (verkiezingen 2017). Waarbij de achterban digitaal mee kan denken met moties die in de Kamer besproken worden. Op het moment dat digitalisering ons als samenleving kan helpen om versneld en versimpeld een toetsings- en communicatiemiddel voor onze democratie te bieden – dan moeten we elke mogelijkheid aangrijpen dat te onderzoeken.

Ik begrijp de inhoudelijke kritieken van fraudegevoeligheid en privacy wetgeving. Maar was democratie in essentie niet bedoeld om in veiligheid openlijk je mening te kunnen geven? Is dat niet het kader van waaruit we oorspronkelijk handelen?

Een democratie bestaat enkel bij de gratie van iedere individuele stem. Al die stemmen samen vormen de collectieve kracht, maar ze zijn onafhankelijk van elkaar zeer noodzakelijk om gehoord te worden. Ik kom (werkgerelateerd) vaak mensen tegen die dat anders zien. Die er van overtuigd zijn dat hun stem niet serieus genomen wordt, of zelfs gehoord. Soms is dat waar. Als je als enige spreekt kan het gevaarlijk, moeilijk en bedreigend zijn. Ik kan dat niet ontkennen. Maar als het aantal individuele stemmen groeit, is het geheel niet meer te ontkennen. Dit is de paradox binnen een democratisch stelsel – Het werkt alleen als individuen de kracht van hun gezamenlijkheid inzien.

Ongeacht de uitkomst

Of ik voor of tegen 2G ben, doet er niet toe. Of jij voor of tegen 2G bent, doet er ook niet toe. Elke keuze en iedere mening dient gehoord te worden, en heeft evenveel waarde. Wat wèl van belang is, is dat die stemmen geluid krijgen. De werkelijke stemmen. Zonder manipulatie. Zodat er geen beeldvorming ontstaat op basis van ‘wij van w.c. eend adviseren w.c. eend‘.

Op dit moment kiest het huidige demissionaire kabinet echter marktonderzoekers die binnen hun eigen straatje vallen. Zo zijn er in een recent onderzoek (tussen vrijdagavond 12/11 en maandag 15/11) 2.207 mensen bevraagd over het nieuwe wetsvoorstel. Deze mensen kwamen uit een vast omlijnd I&O panel. Dit onderzoek wordt door de overheid en NOS als representatief gezien voor de gehele samenleving. De mensen blijken zelfs gecategoriseerd op hun westerse en niet-westerse achtergrond, wat ik verbijsterend vind gezien de aard van de wet en de mondiale pandemie waarin we ons bevinden (het onderzoek(je) lees je hier).

Bewonderenswaardig zette NPO radio 1 ook een poll online. Dat deden ze op 16/11. Hier reageerden 9.830 mensen op. Willekeurig, vanuit de samenleving. Het creëerde een tegengesteld beeld als dat van het I&O onderzoek. (85% tegen, 15% voor). Op zich niet verwonderlijk, omdat de informatievoorziening rondom de kwestie behoorlijk diffuus is, het tijdsframe onzeker is en we met miljoenen zijn. Dus is een gedegen opinie lastig peilbaar.

Je stem gebruiken op de plek waar het hoort

Juist door bovenstaande feiten lijkt het mij de meest logische, pragmatische en democratische route om over dit zeer gevoelige wetsontwerp dírect te communiceren met de Kamer. Lang hoeft je mailtje niet te zijn. Maar als je een stem hebt, waarom zou je hem dan niet gebruiken op de plek waar het hoort? Nu neemt iedereen elkaar de maat, lopen emoties begrijpelijk hoog op en proberen mensen elkaar te overtuigen van hun gelijk. Terwijl níemand van ons de beslissing neemt, en ministers echt niet de hele dag social media, kranten of praatprogramma’s checken.
Dan kun je beter kalm en inhoudelijk je visie delen op de plek waar het hoort: Bij de overheid zelf.

Hoe dan?

Via deze webpagina (www.internetconsultatie.nl/gezondheid ) kom je bij een wetsvoorstel dat in het verlengde ligt van 2G meldplicht (je leest dat het over poliovirus gaat). Reageren doe je via de blauwe knop ‘geef uw reactie op deze consultatie’. Je komt op een pagina waar je je visie kunt schrijven. Je klikt op ‘verder’ en ziet dan een scherm waar je je mailadres, naam en plaats in moet vullen.
Natuurlijk kan dit afschrikken, want het is makkelijker anoniem. Maar we leven in een democratie, die geacht wordt veilig te zijn, waar iedereen zijn mening mag geven. Dus als je respectvol verwoord hoe je er over denkt, is alles prima natuurlijk (scheldtirades lijken me überhaupt uit den boze, maar er zijn mensen die denken dat er digitaal geen etiquette bestaat. Vandaar dat je waarschijnlijk je naam even moet achterlaten).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: