Coaching voor jonge ‘Dwarsdenkers’

‘Van Idee naar Ideaal’

    Individuele Coaching Trajecten voor Jongeren tussen de 15 – 20 jaar.

Een ‘Dwarsdenker’ is een jongere die op zijn of haar eigen manier de wereld om zich heen vorm geeft. De maatschappij vindt dit niet altijd makkelijk, en soms komt justitie zelfs langs. Maar de grootste schat van een Dwarsdenker is de creativiteit en inventiviteit. Dit blijft meestal onopgemerkt. In mijn coachingen focus ik op die kant, en kijk met name naar de positieve kant van ingewikkelde uitdagingen. 

Algemeen

  • Het aantal sessies verschilt per deelnemer en wordt onderling afgestemd. [Tip: Neem 10 sessies verdeeld over 3 a 4 maanden]
  • Per traject wordt bekeken in welke volgorde thema’s ter sprake komen.
  • Iedere deelnemer houdt zelf een digitaal ontwikkelplan bij van het traject.
  • Verantwoordelijkheid voor succes van het traject ligt altijd bij de deelnemer.

Sessies

  • Een sessie duurt tussen 75 – 120 minuten
  • Ik werk ambulant. Dit betekent dat ik de wereld betrek bij de coaching en daardoor op verschillende locaties met de jongere afspreek. Zoals een cafeetje, school, buiten of thuis. Dit stemmen we altijd samen af.
  • Elke sessie kost € 80,- incl. btw. [ik ben niet BIG geregistreerd]

 

Voor Wie?

Als je je in het volgende herkent, moeten we maar eens kennis gaan maken: Je bent een jongen of meisje tussen de 15 – 20 jaar. Je hebt hele duidelijke ideeën over de wereld om je heen, alleen loopt het allemaal niet precies zoals je altijd denkt. Soms komen woorden anders over dan je ze bedoeld hebt, en merk je dat de mensen om je heen niet het geduld hebben om naar je te luisteren. Hierdoor stop je met vertellen, of je wordt juist heel boos. Op school gaat het ook al niet zoals je wilt – Je vindt het oninteressant en gaat alleen omdat het van je ouders moet. Je hebt heus wel passies en genoeg dingen waar je van houdt, alleen worden die op school niet gevraagd. In sommige gevallen ben je met de politie in aanraking geweest. Misschien heb je wel eens vast gezeten en kennis gemaakt met detentie. Je wilt graag dat deze hele ellende verandert, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Met de gangbare hulpverlening ‘klikt’ het niet echt. 

Inhoud

Het eerste gesprek richten we altijd op jou en mij als mens. Ik ga je de rest van het traject voortdurend vragen je eigen keuzes te maken, dus is het handig als er een basis van vertrouwen ligt tussen ons. Tijdens dat eerste gesprek kijken we ook naar de talenten die je van jezelf kent, en naar het netwerk van mogelijkheden om je heen. Vervolgens maken we een keuze of we samen verder gaan en op welke manier we dat gaan doen. Dit gesprek duurt maximaal een uur. Je ouders/verzorgers en/of hulpverleners zijn daar ook bij aanwezig.

Kiezen we ervoor om samen verder te werken, en jou idee om te zetten in een project/bedrijf/evenement, dan komen de volgende thema’s aan bod:

  • De ‘kleur’ van je persoonlijkheid in je dagelijks leven. Wie ben je? Als we dat niet weten, kunnen we nooit creëren wat je wilt.
  • Wat past bij jou? Wat zijn je talenten, verborgen kwaliteiten en wat wil je nog leren?
  • Plan Canvas – Een survivalplan op één flipover vel.
  • Een nieuw netwerk van vrienden en kennissen creëren. [Want hé, laten we eerlijk zijn. Vrienden waardoor je in de problemen komt, zijn geen echte vrienden. Heus niet]
  • Obstakels of Uitdagingen. Hoe herken je het verschil.
  • DOING IT! We gaan aan de slag. Stapje voor stapje, en we gaan nooit sneller dan wat bij je past. Dit noemen ze in de hulpverlening ‘procesmatig werken’. Ik werk ook op die manier. Omdat ik denk dat het werkt om ook een beetje tijd te nemen om grote veranderingen waar te maken.

 

Werkvormen

We werken op een gedifferentieerde manier. Dit houdt in dat we verschillende werkvormen afwisselen. Ieder mens heeft voorkeur leerstijlen. Samen bespreken we tijdens het eerste gesprek op welke manieren jij het makkelijkst leert. Deze vormen verwerken we in het traject. Dit zal o.a. bestaan uit reflecterende dialogen, kennisoverdracht, visuele opdrachten, video en audio opdrachten, schrijf- en beeldende opdrachten, en meer.

 

Over Annette Dölle

‘Mijn eerste coaching traject als zelfstandige gaf ik in 2001 aan de directeur van een trainingsbureau. Al snel volgde nummer twee: de directeur van een groot inkoopbedrijf voor auto onderdelen. Beide trajecten focusten zich op de presentatie tijdens lezingen en trainingen van beide heren. Het maakte me blij, ik vond het heerlijk om te doen, maar het was ook te vroeg. Ik was 24 jaar, volgde nog een vierjarige theateropleiding, en was nog niet klaar voor het ondernemerschap. De jaren die volgden specialiseerde ik me in gedragsveranderingen, systemische processen en conflicthantering. Ik werkte als docent in het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs, als gedragstrainer en (systemisch) coach werkte ik  met gezinnen met psycho-sociale en psychiatrische problematiek, en trainde 4 jaar lang jongens met een licht verstandelijke beperking en een detentieverleden. [dit deed ik bij 4 jaar trainingscentrum Switch van Lijn5, en 1 jaar bij Care-Express].

Over gedrag, communicatie en procesontwikkeling weet ik ondertussen een heleboel. Over mezelf ook. En met ondernemersbloed van beide familiekanten, kon het niet anders dan uiteindelijk toch volledig zelfstandige te worden. Ik initieerde in 2012 een landelijk evenement – ‘KeepItCleanDay’waarbij we het land in één dag opruimden. Dit deden we zonder geld. In 2013 initieerde ik ‘Uitgestelde Koffie Amsterdam’, waarbij we proberen verschillende doelgroepen door middel van koffie aan elkaar te verbinden. Op dit moment schrijf ik een boek over mijn avonturen, geef trainingen en lezingen. En dus coaching aan volwassenen, en jonge ‘dwarsdenkers’.

Contact

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op om al je vragen te stellen. Dat mag via annettedolle@gmail.com of op 06-26715406. Ik hoor graag van je!

 

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d