Interim Docent

CONTACT.

Een koffie om contact te maken en samenwerking te verkennen? 

Mail: annettedolle@gmail.com

Bel: 06-26715406 

 

CONCREET.

De basis van waaruit ik werk is de volgende: 

  • Een school kan me – in samenspraak –  inzetten precies zoals ze wil. Variërend zoveel ze wil.  [lesgevend, met zorgtaken of oop.]
  • Omdat ik zelfstandige ben, kan ik zowel vanuit formatiebudget als overig ‘weg geschreven’ worden.
  • Dit kan voor min. 4 uur pw en max 8 uur pw. [let op: dat is 2x een dagdeel of 1 hele dag].
  • Dagdeel kostprijs €400,- [incl voorbereiden en nakijken. excl. reiskosten].

De details krijgen vorm als we een passende win-win-win situatie gecreëerd hebben, die constructief en inspirerend is voor alle partijen (de leerlingen + het team + ik).

VAKINHOUDELIJK.

Wat van de overheid kan en mag in het Nederlandse onderwijs, zijn twee verschillende dingen. Het is daarom handig om te weten waar de nuance ligt, om latere verrassingen te voorkomen.

Ik mag als ‘wettelijke docent’: Vakinhoudelijk lesgeven in VMBO basis en kader op het gebied van alle vakken. Remedial Teaching geven. Supervisie en collegiale consultatie geven.

Ik mag als ‘mezelf’: Gastlessen, training en begeleiding geven op alle onderwijsniveaus.

  • 1994-1999 PABO ‘De Eekhorst’, Assen. [Jenaplan diploma, Freinet cert., Gym aantekening]
  • 1999-2003 Theateropleiding FrankSandersMusical Akademie & De Trap. [Nee, ik ben er niet afgestuurd. Ik wilde zelf geen actrice meer worden].
  • 2003-2004 IB-Opleiding [afgemaakt].
  • 2006-2007 – Drama Therapie [gestopt in de 3e].
  • 2008-2011 Sociologie UvA. [Premaster].

 

Wat is er aan de hand in onderwijsland?

Laten we beginnen met vertellen dat er ook veel goed gaat! De afgelopen vier jaar zag ik, als interim docent, tien verschillende scholen van de binnenkant. Wat ze met elkaar gemeen hadden, was de ongelofelijke betrokkenheid van docenten. Ik ben onder de indruk van de manier waarop docenten hun best doen, al zie je dat niet altijd van de buitenkant. Al tonen ze dat niet altijd naar buiten toe, het is er wel degelijk! Want, ook in een schijnbare klacht schuilt de wens om er iets van te maken. Ook in het stellen van een hulpvraag, of het delen van een verhaal. Elke vorm van communicatie is een moment van contact. Van de wens om iets te willen vertellen, zodat de situatie beter wordt.

Wat ik daarnaast ook zag, is de directe aanleiding om in het volgend schooljaar mezelf op een vernieuwende manier als ‘disruptieve interim docent’ aan te bieden (iedereen met een beter woord: wees welkom het me te laten weten!).

Er viel me op dat op 80% van de momenten, de docent als ‘lesboer’ wordt gezien. [Voor iedereen die nu denkt: “Uh, dat is toch logisch“. Lees even door].

Als een professional, dan wel expert, die binnen zijn vakgebied iets zeggen mag. Die, binnen het vak inhoudelijke ontwikkelingen delen mag. Maar, dat het niet de bedoeling is dat je je met andere zaken binnen de onderwijsinstelling bemoeit. Zonder daarin mensen tekort willen doen, kan ik zeggen, dat ik dit als heel pijnlijk heb ervaren. Schrijnende situaties. Ik heb mensen hierdoor zien vertrekken, ziek worden, dicht klappen en boos worden. Allicht zijn er ook scholen die hier anders mee omgaan. Echter, na tien scholen in vier jaar, denk ik dat dat eerder uitzondering dan regel is.

Een docent is meer dan een ‘lesboer’ alleen. Het is iemand met meer talenten, dan alleen het vak dat hij geeft (als dat al het vakgebied van voorkeur is). Met jaren ervaring voor de klas. Met jaren ervaring in het voeren van dialogen, luisteren en managen (of dacht je dat dertig pubers vanzelf naar je luisteren? ;)). En niet te vergeten, alles dat hij buiten het leslokaal aan kennis en vaardigheden op doet. Ervaring waar hij, ook nog eens van gaat stralen als hij er over praat.

Waarom ‘gebruiken‘ we de docent dan niet op een veel breder gebied dan zijn vakgebied alleen? Waarom mogen docenten in de meeste situaties enkel als reageerder optreden in plaats van creator? Als we de docent als geheel gaan zien, zal er meer disruptief verbonden kunnen worden binnen de school. Hierdoor zal het onderwijsniveau als vanzelf stijgen. Er kan verbreed worden ontwikkeld en het aanbod zal verrijkt worden. En, niet onbelangrijk, op het moment dat mensen meer variatie en plezier in hun taken krijgen, stijgt de betrokkenheid en daalt het ziekteverzuim.

Wat doet een Disruptieve Interim Docent?

Heel simpel. Een disruptief interim docent vangt, net als andere interim docenten, lessen op van docenten die afwezig zijn. De extra waarde, ligt buiten het klaslokaal. Zónder dat daar ingewikkelde contracten, complexe clausules en lastige processen doorlopen hoeven te worden.

HOE? Een school heeft duizend-en-één taken liggen, die allemaal gedurende het schooljaar opgestapeld raken. Alle scholen hebben potjes geld voor tientallen doeleinden. Daarnaast hebben ze een formatie-budget. Hierin moeten ze balanceren en keuzes maken. Kies je bijv. voor kleine klassen? Dan gaat dat ten koste van iets anders. En omgekeerd.

Dit betekent dat de school meer vraag-gestuurd kan werken dan we denken. En dus veel meer kan aansluiten bij de transformerende maatschappij waarin we leven. 

Een aantal voorbeelden: Binnen het basisonderwijs is het vrijwel onmogelijk om als zelfstandig ondernemer in te vallen. Je moet óveral op de loonlijst, zelfs binnen dezelfde stichting. Dit weerhoudt directies er van om te experimenteren en vrije ruimte te gebruiken. Er zijn wel potjes (genoeg zelfs). Maar hoe ze te gebruiken is een dagtaak. Binnen het voortgezet onderwijs daarentegen, liggen er meer mogelijkheden vanuit zelfstandig ondernemerschap. Maar daar wordt inhoudelijk veel in ‘hokjes’ gewerkt. Sector overstijgend werken komt zelden voor. Dat de wereld er wel degelijk ‘sector overstijgend’ uit ziet, vergeten scholen vaak mee te nemen in de essentie van hun dagelijkse praktijk en onderwijs.

Dit betekent ook dat de dienstverlener (lees: docent) hierin een belangrijke stap kan zetten, door zelf buiten de ‘klassieke’ kaders te kijken en te onderzoeken waar zijn/haar toegevoegde waarde binnen de school ligt. Hierdoor ontstaat er (weer) een gedeeld eigenaarschap en verdwijnt het kenmerkende wij-zij, dat nu zo vaak optreedt binnen schoolorganisaties.

Ik start daarom in schooljaar 2016-2017 met Disruptief Interim Docentschap. De school mag mij als zelfstandig expert, naast reguliere lessen ook gastlessen laten geven, op allerlei gebied. De mogelijkheden zijn veel breder dan we denken!

Door zo te werken, hoop ik dat meerdere scholen gaan inzien dat docenten meer zijn dan lesboeren en er duizenden mogelijkheden liggen om ons Nederlandse onderwijs aan te laten sluiten bij de huidige maatschappij! Meer weten, nieuwsgierig, of gewoon zin in koffie met mij? Bel: 06-26715406 / mail: annettedolle@gmail.com 

 

 

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: