Draken Dromen in het VO.
Draken Dromen in het Voortgezet Onderwijs.
Steeds eerder verwachten we keuzes van onze jongeren, waarvan we ons af kunnen vragen hoe houdbaar die keuzes zijn op de lange termijn. De wereld verandert sneller dan ze opgroeien. Technologie, nieuwe banen waarvan we de namen nog niet kennen, veranderende economische processen – het houdt niet op. Is het daarom niet handiger om te leren ‘hoe’ je keuzes kunt maken? Hoe blijf je dicht bij jezelf als alles om je heen voortdurend beweegt en je ook nog van alles moet? Dragon Dreaming helpt mensen bij dit proces.

De Methode.
Dragon Dreaming (Draken Dromen) klinkt als een magische methodiek, waarbij onwaarschijnlijkheden oplossen in de lucht en iedereen vervolgens nog lang en gelukkig leeft. Zo’n methodiek is het ook. Met als toevoeging praktische handvatten, werkvormen en wetenschappelijk onderbouwde theorieën. Dat samen in de blender creëert een unieke mix.
Het Project Design is ontworpen in Australie door Vivienne Elanta en John Croft. De wijsheid van de Aboriginals en andere natuurvolken stond hiervoor symbool. Zij verbonden deze denk- en leefwijze aan het ‘Westers’ handelen. Zo ontstond een projectproces waar evenveel ruimte is voor managen en monitoring als voor dromen en vieren.
Aan de hand van concrete werkvormen komen projecten tot stand die zich in beginsel focussen op de persoonlijke groei, de community building en het dienstbaar zijn aan een grote geheel.
Aan de basis staat het projectwiel (zie hiernaast). Het doorloopt vier fases (tegen de klok in), Dromen, Plannen, Doen, Vieren (oogsten). Waarbij in elke fase de andere kwaliteiten weer terugkeren. Zo ontstaan er twaalf stappen. Opgedeeld in theorie en praktijk, wereld en individu.

Tools & Trucs
Dragon Dreaming werkt goed omdat het methodische interventies verbindt aan logische en wetenschappelijk onderbouwde theorie.
Leerlingen leren het ‘waarom’ van situaties aan het hoe te koppelen. Ze zijn praktisch bezig en ontdekken welke tools in te zetten zijn. Ieder mens is anders, en de methode Dragon Dreaming speelt daar door vaardigheidsinterventies erg uitgebreid op in.
Dragon Dreaming werkt met win-win-win situaties.
- De Persoonlijke Groei en Ontwikkeling.
- De Community & Team Building
- Goeie dingen voor de Aarde doen.
Binnen de training zijn er talloze handelingswijzen waardoor leerlingen van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam en bewuste bekwaamheid worden gebracht. Dit is uiteraard een persoonlijk proces. Daarom krijgt elke leerling een aha-dagboek waarin de inzichten (aha-erlebnissen) en ontdekkingen ‘gemonitord’ en gerapporteerd worden. Het delen van de teksten met de groep in het dagboekje zijn facultatief en een eigen keuze. Niets moet hierin. Zo is er ruimte voor de persoonlijke processen. Tegelijkertijd worden er team projecten opgestart. Dit is altijd maatwerk en varieert per groep en per school.
We werken o.a. met het projectwiel, de dreamcircle, het karabirrdt, pinakarri’s, het quizmaster-principe (charismatische communicatie), en de plek van celebration binnen een proces.

De Trainer.
Annette Dölle werkt vanaf begin 2012 met de methode Dragon Dreaming is in juni 2014 door John Croft (founder) opgeleid tot trainer. Ze geeft workshops, lezingen en meerdaagse trainingen in de methode, of begeleidt teams met het implementeren er van.
Sinds 1999 is Annette ook juf. Ze specialiseerde zich op de pabo in freinet- en jenaplanonderwijs, werkte daarna in het speciaal basis- en voortgezet onderwijs, in het praktijkonderwijs en is sinds 2012 interim docent in de bovenbouw van het vmbo-basis & kader. Op het moment geeft ze 2 dagen pw Nederlands op het HVC in Nieuw Vennep.
Na aanleiding van een workshop Draken Dromen aan examenleerlingen van het Rotterdams Lyceum, ontstond het idee om meerdere trainingen te creeren voor het voortgezet onderwijs. Met name examenleerlingen blijken te profiteren van de methodiek.

Examen training.
Een training van een x aantal af te stemmen uren. De school bepaalt het aantal deelnemers. Aan te raden is om groepen <12 te maken.
Concreet: We werken naar het examen (mei 2016) toe. Dat is ons gezamenlijk project. Vragen die we omzetten naar antwoorden zijn o.a. Op welke manier leer je? Hoe kies je je ontspanning? Welke afleidingen zijn goed voor je, welke niet? Ligt er een druk, en hoe ga je daarmee om? Wat anderen zeggen vs. Wat je zelf wilt (eigenaarschap nemen).
De leerlingen ontvangen hands on tools & trucs die te combineren zijn met opgelegde leerlijnen vanuit de school. De schakel tussen theoretische inzichten en praktische handvat(t)en wordt binnen de training snel gemaakt.
Contra-Indicaties: *Leerlingen dienen veilig te zijn met elkaar. Houd hier bij de samenstelling van de groep rekening mee. *Voor leerlingen met autisme verwante stoornissen (behalve asperger) kan de training handzaam zijn. *Leerlingen met aandacht obstakels (ik houd niet van het woord ‘stoornissen’ en vervang die vaak voor het woord ‘obstakels‘) is de training beter geschikt in groepen <6 leerlingen.

Zelfredzaamheid.
Een training van een x aantal af te stemmen uren. De school bepaalt het aantal deelnemers. Aan te raden is om groepen <12 te maken.
Leerlingen in de puber leeftijd, gaan door een proces heen waarin ze uitgedaagd worden op hun zelfredzaamheid. Het ene kind vindt dit fantastisch, pakt zijn/haar ruimte en wordt hier vanuit thuis in ondersteund. Het andere kind komt allerlei uitdagingen tegen, wordt hier thuis niet in ondersteund en worstelt met het proces. Uiteraard is dit gechargeerd. Voor leerlingen die worstelen met ‘zelfredzaamheid’ en eigenaarschap nemen over hun eigen leerproces is deze training zeer geschikt.
Concreet: We kijken naar het ‘waarom’ en nemen daar flink de ruimte voor. Dit doen we aan de hand van het projectwiel, droomcirkel, pinakarri’s en het maken van een eigen projectplan in het ‘karabirrdt’. Het Karabirrdt (‘spinnenweb‘ in Aboriginal taal) is met name prettig voor leerlingen met aandachtsobstakels en kunst ambities.
Contra-Indicaties: *Leerlingen met autisme verwante stoornissen zijn uiteraard welkom, echter is het het overwegen waard of er baat is bij deze werkwijze. *Leerlingen met gediagnosticeerde ODD zijn enorm welkom, echter vindt er dan een voorbereidend gesprek tussen trainer en leerling plaats om de relatie opbouw te versnellen.

Praktisch.
Het is geen geheim dat vrijwel elke school met financiele uitdagingen te kampen heeft. Juist de scholen die inhoudelijke verdieping en uitbreiding gebruiken kunnen, lopen vaak tegen geld obstakels aan.
Om die reden vindt u hieronder 2 tarieven. U bepaalt zelf in welk van de tarieven uw school valt. Dit zal nooit gecontroleerd worden en werkt op basis van vertrouwen. Het aantal leerlingen per groep wordt niet meegenomen in het tarief.
Tarief 1. ‘Onze school is financieel gezond’ € 110,- ex btw. per klokuur.
Tarief 2. ‘Onze school heeft financiele uitdagingen’. € 75,- ex btw. per klokuur.
Beide tarieven zijn incl. materiaal en excl. reiskosten. Trainingen zijn te boeken vanaf 100 minuten. (2 lesuren).
Contact & Aanmelden.
Aangezien trainingen allemaal maatwerk zijn en we een constructieve samenwerking willen, kunt u het makkelijkst uw wensen mailen naar annettedolle@gmail.com. Bellen mag ook! Op telefoonnummer 06-26715406. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.
Deel dit:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)