• +31 626715406
  • contact@annettedolle.nl

Mahjnu Nepal

Mahjnu Nepal

.

.                                                

.

Van 8 – 11 november ben ik op een conferentie in Kathmandu [Nepal] over de vraag ‘Hoe krijgen we al dat afval in Azië op de goede plek?”. Er wordt o.a. gesproken over manieren waarop burgers zelf, in relatie met overheid en ondernemerschap, initiatieven kunnen realiseren om hun land schoner te maken. De organisatie is in handen van Green Action Nepal en Let’s Do It [Estland]{Mahjnu betekent ‘Opruimen’ in het Nepalees}. 

N.a.v. KeepItCleanDay op 21 sept. (waar ik initiatiefnemer van ben), geef ik er een workshop over ‘Connecting in co-creations’ en zal vertellen over de werkwijze van KeepItCleanDay. Met mensen uit Nepal, Bangladesh, Hong Kong, Thailand, Sri Lanka, Slovenië, Indonesië, India en Estland gaan we kijken hoe we krachten kunnen bundelen en ideeën waarmaken.

Overige Projecten.

1. Naast de conferentie in Kathmandu bezoek ik ook Cash the Trash. Cash the Trash is een organisatie die dmv sociaal ondernemerschap enerzijds werkvoorziening creëert en anderzijds positieve bijdragen levert aan het afval-probleem in Nepal. Er wordt op deze manier gewerkt aan een duurzame oplossing om plastic te recyclen.

2. Ook bezoek ik de Vajra Academy waar 150 leerlingen opgeleid worden tot vrije, zelfstandige denkers en doeners. De school werkt vanuit natuurlijke en gelijkwaardige principes en de lessen staan dicht bij de natuur. Één van de onderdelen gaat over energie-voorziening, en gebruik van zonne-energie om eten te koken. De Vajra Foundation (Nederland en Nepal) heeft in 2007 ruim 90.000 mensen in een Bhutanees vluchtelingenkamp van dit Solar Cooking system voorzien.

3. A Beautiful Story krijgt haar sieraden uit Nepal van verschillende producenten en ateliers in Kathmandu. Één van de producenten mag ik bezoeken: Beads for Life is een vrouwen netwerk dat dmv duurzaam ondernemerschap sieraden maakt en zo hun gezinnen onderhoudt.

4. Een project waar de verbinding tussen verschillende talenten is gevonden, is een project waarbij Nepalese kinderen uit de steengroeven worden gehaald en samen met hun ouders onderwijs krijgen. Dit project vindt plaats in Kavre, en wordt gefaciliteerd door de Nepalese organisatie Concern , de Nederlandse stichting Mata Maha (Linda Scheppink) en Stichting Baalak (Janine Melai).

Ik ga in Nepal kijken, meebouwen en versterken daar waar nodig is, om tegelijkertijd in Nederland meer bewustzijn te kunnen creëren over een duurzame manier van leven. 

 

Verhalen Delen

Om bij te kunnen dragen aan dit draagvlak is het handig als er een plek is waar verhalen gedeeld kunnen worden.  ‘Voor de Wereld van Morgen‘, het online platform van de ASN bank, stimuleert dit soort duurzame verbindingen en sponsoren om die reden een gedeelte van mijn reis. Op hun website schrijf ik over de projecten die ik bezoek.  Ook zullen er verhalen & filmpjes geplaatst worden op  ‘De Betere Wereld’   en ’Het Kan Wel‘.

Naast ‘Voor de Wereld van Morgen’ wordt dit project gesponsord door Dimensio, verpakkingsleverancier. Zij droegen ook bij aan KeepitCleanDay, en steunen deze reis om eenvoudige oplossingen van afval reductie bekender te maken.

Ideeën? 

Brengt dit mooie plan je op ideeën waarvan je denkt dat ik zet weten moet? Mail me! [annettedolle@gmail.com] Er kunnen best nog wat mooie initiatieven uit Nepal bij, en ook andere verbindingen of creatieve suggesties zijn welkom. Je weet per slot van rekening nooit hoe een koe een haas vangt.

Bellen mag ook. 06-26715406. Wil je een donatie doen aan één van de projecten? Wat fijn! Je kunt dan het beste even mailen en/of bellen, dan kijken we hoe we je cadeau op de plaats van bestemming krijgen.

    

 

.

        .                  

.

.

.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: