Mahjnu Nepal

.                                                

.MAHJNU NEPAL / WORldcleanup conference

Van 8 – 11 november 2012 was ik op een conferentie in Kathmandu, Nepal over de vraag ‘Hoe krijgen we al dat afval in Azië op de goede plek?”. Er werd o.a. gesproken over manieren waarop burgers zelf, in relatie met overheid en ondernemerschap, initiatieven kunnen realiseren om hun land schoner te maken. De organisatie was in handen van Green Action Nepal en Let’s Do It [Estland]. 

N.a.v. KeepItCleanDay gaf ik er een workshop over ‘Connecting in co-creations’ en deelde de werkwijze van KeepItCleanDay. Met mensen uit Nepal, Bangladesh, Hong Kong, Thailand, Sri Lanka, Slovenië, Indonesië, India en Estland bekeken we hoe we krachten kunnen bundelen en ideeën waarmaken.

Maar als je er dan toch bent…

Leek mij een mooie gelegenheid om meteen andere projecten in het thema te bezoeken en er over te schrijven en communiceren naar Nederland. We kunnen zóveel samen fixen – dat begint met informatie en verhalen delen.

1. Naast de conferentie in Kathmandu bezocht ik ook Cash the Trash. Cash the Trash is een organisatie die dmv sociaal ondernemerschap enerzijds werkvoorziening creëert en anderzijds positieve bijdragen levert aan het afval-probleem in Nepal. Er wordt op deze manier gewerkt aan een duurzame oplossing om plastic te recyclen.

2. Ook bezocht ik de Vajra Academy waar 150 leerlingen opgeleid worden tot vrije, zelfstandige denkers en doeners. De school werkt vanuit natuurlijke en gelijkwaardige principes en de lessen staan dicht bij de natuur. Één van de onderdelen gaat over energie-voorziening, en gebruik van zonne-energie om eten te koken. De Vajra Foundation (Nederland en Nepal) heeft in 2007 ruim 90.000 mensen in een Bhutanees vluchtelingenkamp van dit Solar Cooking system voorzien.

3. A Beautiful Story krijgt haar sieraden uit Nepal van verschillende producenten en ateliers in Kathmandu. Één van de producenten mocht ik bezoeken: Beads for Life is een vrouwen netwerk dat dmv duurzaam ondernemerschap sieraden maakt en zo hun gezinnen onderhoudt.

Verhalen Delen & Sponsorschap

Om bij te kunnen dragen aan dit draagvlak is het handig als er een plek is waar verhalen gedeeld kunnen worden.Voor de Wereld van Morgen‘, het online platform van de ASN bank, stimuleert dit soort duurzame verbindingen en sponsoren om die reden een gedeelte van mijn reis. Op hun website schrijf ik over de projecten die ik bezoek.  Ook zullen er verhalen & filmpjes geplaatst worden op  ‘De Betere Wereld’  en Het Kan Wel‘. Naast ‘Voor de Wereld van Morgen’ wordt dit project gesponsord door Dimensio, verpakkingsleverancier. Zij droegen ook bij aan KeepitCleanDay, en steunen deze reis om eenvoudige oplossingen van afval reductie bekender te maken.

 

.

        .                  

.

.

.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: