Liefdevol & Bottom Up

We denken allemaal te weten wèlke manier de beste is. En daar gaat het mis. Wanneer is geluk het makkelijkst te grijpen? Wat moet je doen, en wat niet? Ik werk vanuit de gedachte dat alles altijd in beweging is. Ik geloof niet in ‘de waarheid’. Althans, niet in een waarheid die we vast kunnen pakken. Daarom is deze training een handreiking en aansluiting op dat wat al bestaat, en waarin de organisatie zelf haar missie, visie en doelstellingen kan blijven omarmen. Ik geloof dat alles kan. We kunnen de wereld minder complex en meer gezellig maken. Als we dat willen!

bottomuporganiseren

Bottom Up Organiseren & Liefdevol Communiceren. – Het één gaat niet zonder het ander. Wil je op een andere manier organiseren dan voorheen, dan zal je onherroepelijk geconfronteerd worden met communicatieve lijnen en processen die opeens mee veranderen. Op het moment dat hiërarchische lijnen bewegen, en systemen omgekeerd worden, blijft er een situatie over van waaruit nieuwe waarde moet ontstaan. Dit zijn we ons niet altijd bewust, en het overvalt organisaties.

De oplossing vraagt om een zuiver en open contact. Want, hoe mooi bijvoorbeeld vraag gestuurd werken ook is, en hoe graag we ook handelen vanuit de blik van de burger – het vraagt van alle betrokkenen veel energie en bovendien een aantal nieuwe vaardigheden waarvan niemand in het begin wist hoe het er uiteindelijk uit zou moeten zien.

Bottom Up Organiseren (vanaf hier afgekort met BUO) geeft al aan dat de gelaagdheid tussen verschillende partijen niet helemaal verdwenen is. Dit is de grootste misvatting in het hele concept (!) Opeens lijken de lakens anders uitgedeeld. En sinds Prinsjesdag 2013 is Participatie Maatschappij in korte tijd verworden tot het nieuwe ethos. Geen wonder dat het soms chaos creëert bij gemeentekantoren en welzijnswerkers. Een omgekeerde werkelijkheid?

Maar… er is een tussenweg. 

BUO kan worden ingezet als een effectief middel om processen die anders maanden zouden duren, sneller te laten verlopen. De nieuwe werkelijkheid waarbij burgers zelf met aanvragen bij de gemeente binnen wandelen, waarbij bewoners assertiever en mondiger worden levert een kans op. Een kans, waarin alle partijen winst kunnen ervaren.

En dat is het moment waarop Liefdevol Communiceren om de hoek komt kijken. Een praktische en concrete werkwijze die zijn oorsprong kent in o.a. de oplossingsgerichte communicatie. Een reactie komt in emotie terecht, en blijft haken bij het incident. Het wordt persoonlijk, en om dan nog distantie te tonen moet je van goeie huize komen.

Daarnaast kan het tevens gebeuren dat een burger andere oplossingsmogelijkheden voor de vraagstelling herkent, dan die van de overheid. Oplossingen die net zo haalbaar zijn als de geïnstitutionaliseerde. Hierdoor kunt U als medewerker in een spagaat terecht komen, met enerzijds begrip en aan de andere de beperkende overheidsreglementen.

Om blij en goed uw werk te kunnen doen in deze turbulente transitietijd begint het allemaal bij gelukkige medewerkers! Medewerkers die de maatschappelijke mindshift waarin we nu leven, ontspannen kunnen ervaren. Deze training is een schakeltje in dat mooie, bijzondere proces!

.

De training. In drie sessies van min. 2,5 uur onderzoeken we de werking van communicatie (verbaal, non verbaal en paralinguaal), interactie met jezelf en de ander. Bottom Up organiseren, en de mogelijkheid om objectief om subjectief naar werk gerelateerde situaties te kijken. Daarbij bespreken we verschillende strategieën om met lastige situaties om te gaan.

De Vorm. De groep bestaat uit max. 12 mensen. We gebruiken: Flip Over, Papier, pennen, stiften, post-its, telefoon/fototoestel, een heleboel boeken en mijn rugzak vol werkvormen.

Ik hou van analoog werken, dus veel digitale tovenarij zal er niet bij zijn. Juist in deze tijd, waarin digitale ontwikkelingen sneller gaan dan het licht, is het belangrijk om niet te vergeten dat het de mensen zijn die de knopjes bedienen. En dat we die mensen evenveel aandacht moeten blijven geven.

Sessies zijn altijd minimaal 3 uur (incl. in- en uitloop). Ik verbind verschillende werkvormen zodat nieuwe kennis en vaardigheden goed op zijn plek vallen. Ieder heeft zijn eigen leerstijl, en omdat ik niet geloof in het geplaveid advies-pad werken we vanuit dat wat er collectief voor handen is.

Wat aan bod komt:

  • de basisstappen van communicatie. Zonder interpretatie of voorkeurstijl. Hoe werkt het in je hersenen, waar begint de ruis, welke invloed hebben non-verbale signalen?
  • Het verschil tussen objectief en subjectief kijken. Het werkt het best als je dat ervaart. Hier gebruiken we theater werkvormen voor.
  • Holistisch kijken naar de wereld.
  • Een versimpelde niet-wetenschappelijke versie van de theorie van ‘het veld’. Hier werken we o.a. met principes uit de Gestalt therapie, systeemdenken en de Creatiespiraal.
  • Casuïstiek n.a.v. ingebrachte thema’s.
  • De functie van een Plan Canvas.
  • Wat zijn de voordelen van ‘vraag gestuurd werken’.
  • Win-win-winsituaties creëren.

Waarom is deze prijs zo laag? Simpel: Ik werk liever iets vaker voor minder geld, dan minder vaak voor veel geld. Het gelukkigst ben ik als ik mooie dagen beleef – en die heb ik vooral als ik met mensen werk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.