Dragon Dreaming.

.

DE METHODE

Dragon Dreaming verbindt windstreken en voegt er aardse werkvormen aan toe. Met praktische handvatten en wetenschappelijk onderbouwde theorieën. Samen in de blender creëert dat een unieke mix. Het Project Design is ontworpen in Australië door Vivienne Elanta en John Croft. De wijsheid van de Aboriginals en andere natuurvolken stond symbool. Zij verbonden deze denk- en leefwijze aan Westers handelen. Zo ontstond een projectproces waar evenveel ruimte is voor managen en monitoring, als voor visualiseren en vieren.

Dragon Dreaming is vooral geschikt voor mensen die regelmatig met projectmatige processen in aanraking komen. De methodiek focust op win-win-win situaties die tot stand komen door zowel naar het individu, het team en de samenleving te kijken. Aan de basis staat het projectwiel (zie hierboven). Dreaming, Planning, Doing, Celebration. 

1.

TOOLS

Dragon Dreaming verbindt bewustwording, ecologische inzichten en handelingsperspectieven aan logische en wetenschappelijk onderbouwde theorie. Binnen de methodiek ervaren deelnemers met grote regelmaat aha-inzichten: van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam in luttele seconden. Dragon Dreaming kent werkvormen zoals het projectwiel, de dreamcircle, het karabirrdt, pinakarri’s, het quizmaster-principe (charismatische communicatie). Celebration neemt een centrale plek in binnen het proces.

fusing_glassline-groen-5320110-e1434882178364

Introductie Training

Een training van twintig uur verdeeld over twee dagen. In deze training wordt o.a. gewerkt aan persoonlijke betrokkenheid (en autonomie) binnen een team, onze collectieve natuur en wendbaarheid binnen een projectproces. Dit wordt ondersteund door theoretische principes en concrete werkvormen. 

Nieuwe werkvormen en interventies:

 • Werken met het projectwiel (zowel individueel als in een team)
 • Dreamtime vanuit Aborigines
 • De Creatie/Dream circle
 • Pinakarri.
 • Charismatische communicatie
 • Djirip Djirip
 • Het Karabirrdt.
 • De functie en taak van financiën. 
 • Het moeiteloos monitoren van processen (met digitale ondersteuning)
 • Oogsten/ Celebration tijdens projectprocessen
 • Werken met draken (intern en extern)
 • Het Honingraatmodel.
 
vlak-5-rood-1350

Hoe | Waar | Wanneer

In Company training vindt plaats op lokatie van de organisatie. Of er wordt in overleg een landelijke omgeving gezocht. Ook is het mogelijk om een dagdeel training te implementeren tijdens meerdaagse ‘hei-sessies’.

Training met open inschrijving. 

Mei 2019: Lloyd Hotel, Amsterdam 

Tot Slot

Waarom zijn er zo weinig trainers in Nederland? Een vraag die vaak gesteld wordt. Dragon Dreaming kent een nomadische grondslag, waardoor decennia lang de methodiek van hand tot hand ging. Pas rond 2007 belande Dragon Dreaming in Europa, via de eco-villages en eco-bewegingen. Steeds meer wordt de methode ingezet bij bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. De internationale organisatie heeft op dit moment drie ’teachers trainers’ (John Croft, Australie. Angel Hernandez, Duitsland. Lizandra Baruta, Brazilie).

Daarnaast moet iemand die trainer wil worden, een aantal stappen doorlopen. Waaronder het uitvoeren van een project (tenminste zes maanden). Dit onderdeel is ingevoegd omdat de praktijk altijd theorie overtreft en methodische interventies geïnternaliseerd dienen te worden: Ik werk met Dragon Dreaming sinds januari 2012, toen ik KeepitCleanDay initieerde. Dragon Dreaming principes zijn verweven in de opzet van deze dag. In juni 2014 volgde ik een tiendaagse train-de-trainer van founder John Croft. Naast mij is in Nederland ook Kees Voorberg trainer in Dragon Dreaming. 

One Reply to “Dragon Dreaming.”

 1. […] o conceito Mia Mia através das trocas e partilhas com a treinadora de Dragon Dreaming, Annette Dolle em 2014. Desde então tenho utilizado e expandido este conceito nos cursos avançados de Dragon […]

Comments are closed.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: