Keep it Clean Day

Op 3 mei 2008 maakte Estland in één dag met meer dan 50.000 mensen het hele land zwerfafval vrij. Via een Durftevragen-sessie in 2010 leerde ik het project kennen. Wat raakte was dat íemand een buitengewoon goed idee had, en een tijdje later 50.000 mensen samen dat idee aan het waarmaken waren. Zo simpel kon het zijn. Nadat 16 andere landen hetzelfde trucje uithaalden, besloten ze dat ‘als het met een land kan, het ook met de wereld kan‘. Van 24 maart – 25 september 2012 werd de WorldCleanUp georganiseerd en ruimden er wereldwijd ongeveer honderd landen hun zwerfafval op.

Ik nam deel aan de kick-of conferentie, samen met Kaire, Janne en Jacqueline in Tallinn, Estland (jan 2012). Gewoon voor de ervaring eigenlijk, op dat moment. Een week later besloot ik in Nederland het project te ‘verhollandsen’, en dat liep een beetje uit de hand…

Ik bedacht een naam: Keep It Clean Day! en koos een datum: 21 september 2012. En toen gebeurde er wat er in Estland ook gebeurde: Mensen sloten aan en langzaam werd de community groter en diverser. Op vrijdag 21 september ruimden 120 gemeenten in Nederland zwerfafval op! Het was ons gelukt! Met ongeveer 50.000 mensen. Zonder geld uit te geven en zonder een stichting op te richten. Gewoon, met een goed idee en een boel lieve mensen.

KeepItCleanDay is het simpelste Opruimfeest van Nederland. Met vijf eenvoudige uitgangspunten:

  1. Het heet KeepItCleanDay
  2. Het is op de derde vrijdag in September
  3. Je gebruikt het KeepItCleanDay logo
  4. Het is voor iedereen in Nederland
  5. Je ruimt zwerfafval op

We werken expliciet zonder geld en maken daar alleen op indirecte wijze gebruik van. Bedrijven en organisaties bieden hun expertise en dragen op die manier bij aan het opruimen van Nederland.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: