• +31 626715406
  • contact@annettedolle.nl

Keep it Clean Day

Keep it Clean Day

Op 3 mei 2008 maakte Estland in één dag met meer dan 50.000 mensen het hele land zwerfafval vrij. Er werd een filmpje gemaakt dat de wereld rond ging. Ik zag dat filmpje voor het eerst via  Durftevragen. Wat me raakte was dat iemand een buitengewoon goed idee had, en dat er een tijdje later 50.000 mensen dat idee aan het waarmaken waren. Zo simpel kon het dus. Nadat 16 andere landen hun land ook opgeruimd hadden, bedachten ze dat je het ook met de hele wereld kunt doen. In zes maanden tijd. Van 24 maart – 25 september 2012 werd de WorldCleanUp georganiseerd, en ruimden er wereldwijd ongeveer honderd landen hun zwerfafval op.

In januari 2012 nam ik, samen met Kaire, Janne en Jacqueline deel aan de WorldCleanUp conferentie in Tallinn (Estland). Gewoon voor de lol eigenlijk, op dat moment. Een week later besloot ik in Nederland aan de gang te gaan, en dat liep een beetje uit de hand… ;-)

Ik gooide er een Hollands sausje overheen, en ging aan de slag. Ik bedacht een naam: Keep It Clean Day! en koos een datum: 21 september 2012. En toen gebeurde er wat er in Estland ook gebeurd was – Mensen sloten zich aan, en langzaam werd de community steeds groter en diverser. Op vrijdag 21 september ruimden ze in 120 gemeenten in Nederland hun zwerfafval op! Het was ons gelukt! Zonder geld uit te geven en zonder een stichting op te richten. Gewoon, met een goed idee en een boel lieve mensen.

AfvalHeld1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KeepItCleanDay is het simpelste Opruimfeest van Nederland. Het heeft vijf eenvoudige uitgangspunten:

  1. Het heet KeepItCleanDay
  2. Het is op de derde vrijdag in September
  3. Je gebruikt het KeepItCleanDay logo
  4. Het is voor iedereen in Nederland
  5. Je ruimt zwerfafval op

Vanuit deze stappen is KeepItCleanDay tot stand gekomen, en mag iedereen verder alles doen wat hij/zij wil. We werken expliciet zonder geld, en maken daar alleen op indirecte wijze gebruik van. Bedrijven en organisaties bieden hun expertise en dragen op die manier bij aan het opruimen van Nederland.

En het mooiste van alles? We hebben gezien dat het werkt! Mensen doen mee. Allemaal met hun eigen organisatie, en op hun eigen manier. Zo laten we zien dat er dingen waarheid kunnen worden als je er in gelooft.

Meer informatie kun je vinden op onze website: www.keepitcleanday.nl

Keep It Clean Day! onderdeel van de mondiale World Clean Up – Let’s Do It! .

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: