Proces(sor) & Ontwikkeling
PROCESSOR?
Het begon ludiek: de term ‘processor‘. Ik ontwikkelde weerstand tegen terminologieën die de lading niet dekken voor wat ik doe. Dan kun je twee dingen doen; je aanpassen of een nieuwe term introduceren. Het werd, vanzelfsprekend, dat laatste. De opdrachten waar ik het meest voor gevraagd wordt, bestaan altijd uit het duiden, begeleiden, vorm geven van ‘processen‘. Of ik een lezing geef, met een team werk, een project ‘aanzet’ of gevraagd wordt een korte interventie te plegen binnen een organisatie: Het proces (dan wel het versnellen van een proces) heeft áltijd de kern van mijn focus. ‘Dus, Processor‘. Leuke vergelijking met dat wat de Processor in de computer doet… ;)
Thema’s
- Sociale Innovatie meets Technologie (vormt zich rond het gebruik van technologie om organisatorisch een kanteling te maken)
- Sociale Ontwikkeling binnen teams (vormt zich vaak aan de hand van gesprekstechnieken).
- Procesontwikkeling (rondom doelstellingen en visionaire inzichten).
- Bottom Up organiseren (vormt zich als ‘zelf-organiserende’ processen)
Ik werk vanuit het ‘butterfly effect’. U weet wel, dat als er in Brazilië een vlinder met haar vleugels klappert, het in Texas een tornado kan creëren: Alles is verbonden met elkaar. Als we allemaal glimlachen naar de buschauffeur, zou dat zomaar eens effect kunnen hebben op zijn reactie als er even later een automobilist de bus afsnijdt bij het inhalen. Wat A hier doet, werkt door bij B. In de psychologie noemen we dit systeem-therapeutisch en contextueel werken.
Vanuit de systeem-theoretische visie werk ik met verschillende methodes die ik (in overleg) functioneel acht voor het specifieke team. Favoriet zijn: Dragon Dreaming Project Design, Oplossingsgerichte Communicatie & Coaching, Sociocratische gespreksvoering, en Open Space. Een methode is een middel om ergens te komen, maar nooít het doel an sich.
Ik werk vanuit een synergie tussen liefdevol en confrontatie (provocatief). Dit houdt concreet in dat ik benoem wat er speelt bij een organisatie, vragen niet schuw en de focus 100% heb liggen op het gedeelde verlangen van een team (ipv enkel beleid of werkgeversverzoeken). Een organisatie krijgt vorm door alle betrokkenen – ik werk vanuit die realiteit. Daarnaast ligt mijn kwaliteit in het snel waarnemen van groepsdynamische processen, en het spiegelen van vermijdend gedrag.
Werkwijze
Een traject vormt zich door drie elementen; het doel, het team en mij. Een leidinggevende valt binnen dat perspectief onder het team. Hij/zij is een onderdeel van het systemisch geheel – wat concreet betekent dat iemand aandeel heeft in het proces. Zodoende is het altijd helpend als de persoon met beslisbevoegdheid ook aanwezig is. Ik verbind ‘easycratisch’ werken met de systeem-therapeutische kant – wat inhoudt dat ik zo efficiënt mogelijk met tijd en ruimte omga, en niet te veel vastleg op papier.
De Strippenkaart
Ik heb geen idee wie er als eerste mee kwam, maar het werkt: De strippenkaart methode. Een beetje vergelijkbaar met het afspreken van meerdere sessies, maar… in het geval van de strippenkaart is er meer speelruimte voor de klant. Je koopt een aantal strippen en gebruikt ze wanneer je ze nodig hebt – je reist op je eigen moment. Zo ver en zo lang je wilt. Eén strip staat voor een tijdsegment (maar in mijn geval krijg je daar heus wel gratis een paar kilometer bij gesnoept – doen we niet moeilijk over).
SPELREGELS:
- De strippenkaart is in essentie bedoeld voor individuen, maar elke regel kent uitzonderingen.
- Eén strip heeft de waarde van om en nabij 45 minuten.
- Eén strip heeft een tarief van €75. ex BTW
- Per sessie kunnen er max. 3 strippen ingezet worden (indien langer spreken we een sessie prijs af)
- Amsterdam is de standplaats. Tot 50km omtrek reken ik geen reiskosten
- Heeft u suggesties, vragen of ideeën die hier thuis horen? Bel even!
