PILOT training!

alsjedoetwatjealtijdeedEen pilot training van 2 sessies over Liefdevol Communiceren.

In twee sessies van min. 2,5 uur onderzoeken we de werking van communicatie (verbaal, non verbaal en paralinguaal), interactie met jezelf en de ander. En de mogelijkheid om objectief of subjectief naar de omgeving te kijken. Daarbij (op verzoek) verschillende manieren om met lastige situaties om te gaan. De situatie kun je niet altijd beïnvloeden, maar de manier waarop je het ongemakkelijke verwerkt wel. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. In de training krijg je op concrete wijze inzicht in jouw manier. De enige instapeis is dan ook: De openheid om jezelf als instrument op te pakken.

 

Hoe kwam deze pilot training tot stand?

Stel. ‘Je gaat na een inspirerende lancering van een magazine uit eten met een boel leuke mensen. Je bestelt een drankje en raakt in gesprek. Al snel gaan de verhalen over het omgaan met turbulente momenten en dubio gedachten. De gesprekken gaan over creëren en doen waar je blij van wordt. Tot er opeens iemand zegt ‘Hoe weet jij al die dingen?’. Wat op zich best een goeie vraag is. Het antwoord is een verzameling van jaren lang werken met groepen en gedrag. ‘Wat fijn om al die dingen te weten’ zegt een ander dan. En zo ontstaat er een idee om een pilot te ontwikkelen [die natuurlijk al langer in je achterhoofd zat]. Klaar!’   Zo gaan die dingen. [Met dank aan Anne, Marit en Marsha!] Meer info over Annette [opleiding + werk] vind je hier.

 

Het Waarom.

Ik geloof dat als we op een andere manier met elkaar omgaan, er meer zal lukken dan dat er nu lukt. De meeste mensen zijn dit ook nog met me eens, maar het uitvoeren blijkt een stuk lastiger. Dit komt o.a. omdat we allemaal denken te weten wèlke manier dan de beste is. En daar gaat het mis. Wanneer is geluk het makkelijkst te grijpen? Wat moet je doen, en wat vooral niet? De beste stuurlui staan aan wal, en advies geven is opeens een stuk eenvoudiger als je er niet middenin zit.

Ik geloof dat geen enkele manier de beste is. En ik geloof niet in ‘de waarheid’. Althans, niet in een waarheid die we vast kunnen pakken. Daarom is deze training geen recept voor geluk, maar alleen een handreiking. De rest moet je zelf doen. Diep van binnen weten we allemaal waar onze eigen waarheid begint of eindigt. Maar om dit op de meest handige manier te delen met een ander, is ongelofelijk moeilijk.

En omdat ik wèl geloof dat alles kan. Dat het kan om de wereld een stukje blijer te maken, wil ik het liefst mensen daarbij helpen [want, zo wordt de wereld voor mezelf ook een stuk gezelliger]. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen hun eigen manier van leven ontdekken. Op hun eigen manier. Zonder geplaveid advies-pad dat je wandelen moet om bij de goudstukken van geluk uit te komen.

Ik bied je de theorie, de vaardigheden, een keuze om objectief of subjectief te kijken, en zicht op verschillende culturele velden waarin je je beweegt. Jij, doet er mee wat je wilt. En wie weet wat er daarna gebeurt?

 

De Vorm.

De vorm is simpel. Want ik hou niet van ingewikkeld als het niet nodig is.

We spreken drie keer af op een locatie in het midden van het land. In de maanden mei en juni. Dat doen we met maximaal 10 mensen. Ik wil dieper op theoretische vraagstukken in kunnen gaan, en gesprekken zijn eenvoudiger te voeren met een kleine groep. Jij neemt mee: papier, een pen, een telefoon, en een fototoestel (als die niet al in je telefoon zit). Ik neem mee: Papier, een pen, een heleboel boeken, stiften, post-its, en mijn rugzak vol werkvormen.

Ik hou van analoog werken, dus veel digitale tovenarij zal er niet bij zijn. Juist in deze tijd, waarin digitale ontwikkelingen sneller gaan dan het licht, is het belangrijk om niet te vergeten dat het de mensen zijn die de knopjes bedienen. En dat we die mensen evenveel aandacht moeten blijven geven.

Onze sessies zijn altijd minimaal 2,5 uur. Ik wil verschillende werkvormen verbinden om te zorgen dat de nieuwe kennis en vaardigheden goed op zijn plek vallen. Ieder heeft zijn eigen leerstijl, en omdat ik niet geloof in het geplaveid advies-pad werken we vanuit dat wat er die dag collectief voor handen is. Zie het als ‘vraag gestuurd werken’.

 

Wat gaan we ontdekken?

Ik hoop een heleboel! Het doel is om je inzicht te bieden in situaties waarin je helderheid wilt, welke dat ook zijn. En om je keuzevrijheid in je handelen te bieden. Deelname kan werk- of privé gerelateerd zijn. Of gewoon ontstaan vanuit een nieuwsgierigheid naar een nieuwe kijk op dingen.

Wat sowieso aan bod komt:

  • de basisstappen van communicatie. Zonder interpretatie of voorkeurstijl. Hoe werkt het in je hersenen, waar begint de ruis, welke invloed hebben non-verbale signalen?
  • Het verschil tussen objectief en subjectief kijken. Het werkt het best als je dat ervaart. Hier gebruiken we theater werkvormen voor.
  • Holistisch kijken naar de wereld.
  • Een versimpelde niet-wetenschappelijke versie van de theorie van ‘het veld’. Hier werken we o.a. met principes uit de Gestalt therapie, systeemdenken en de Creatiespiraal.
  • Casuïstiek n.a.v. ingebrachte thema’s.
  • En alles dat verder nog ter tafel komt.

 

Voor wie?

Deze powerboost pilot is het meest geschikt voor mensen met min. een afgerond hbo-niveau, die veel in contact komen met verschillende mensen en groepen. Dit kan zowel vanuit werk- of een prive situatie zijn. Denk hierbij aan docenten, trainers, welzijnwerkers, theatermakers, cabaratiers, creatief ondernemers.

Note (!) Uit ervaring is gebleken dat deze training minder geschikt is voor mensen ’tussen-banen-in’, en mensen die nog niet over basiskennis van communicatie beschikken. Twijfel je over je instapniveau? Neem dan even contact op.

 

Wat moet je doen als je denkt ‘Dat wil ik’?

Mij mailen op annettedolle@gmail.com en even kort uitleggen waarom je mee wilt doen. C’est ca!

 

NOTE: De inschrijvingen gaan een beetje harder dan gedacht. Na twee dagen waren er al 16 aanmeldingen. Ik wil dat iedereen de kans krijgt, dus wil je nog meedoen? Meld je dan toch gewoon aan voor 1 mei as. 

 

 

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d