Ode aan Verbinden

Het is de week van ‘Verbinding‘. De eerste week van maart 2011.

Honderden mensen dragen bij aan de sociale upgrade van Nederland via 7 Day’s of Inspiration. In de stadsschouwburg van Amsterdam is gisteravond een bijzondere uitzondering gemaakt om voor de mensen van TEDx Amsterdam een livestream verbinding te creeren, zodat we op Hollandse bodem kunnen genieten van de sprekers in Longbeach V.S.  We wandelen we naar de stembus om enigszins invloed uit te kunnen oefenen op de Provinciale Staten, die vervolgens voor ons de Eerste Kamer moet gaan creeren. En ondertussen hopen we, wachten we, en dromen van zon. Van warmere dagen, sneeuwklokjes en krokussen die ontspringen vanuit de bevroren aarde.

En alles lijkt als vanzelf te stromen. Als een inktvlek spreiden de initiatieven zich uit over ons polderland. Het gefluister zingt en danst over de weilanden, langs de uiterwaarden en de Hollandse meren om op die manier in nieuwe wateren terecht te komen.

Ik stel me zo voor dat de positieve initiatieven met de snelheid van een mega processor door de aderen van ons land stromen. Ze raken elke vezel, elke cel aan die ze tegenkomen en bewegen verder. Zonder verwachting of oordeel. Want het is immers aan ons wat we doen met de informatie, de aanraking die ons tegemoet komt. Dansen we mee? Wijzen we af? Kijken we even toe en genieten van het fenomeen? Wij ontvangen en initieren, en op die manier ontstaat verbinding.

Vannacht kwam ik thuis na een feest vol verbinding in de schouwburg bij TEDx. Met hetzelfde gevoel dat ik heb na een avond Stand-up Inspiration in Toomler. Dat ik had na de Durf Te Vragen Nieuwjaarsboost in januari. En dat ik zoveel vaker heb na een mooi moment waarin positiviteit het luchtruim vult. Na openluchtconcerten in het Vondelpark, BBQ’s op het strand, of wandelingen door het bos. Telkens als ik getuige ben van een deel- en geefmoment siddert er een golf door me heen. Dat we allemaal herkennen. Biologen zullen het een adrenaline- of dopamine kick noemen, Natuurkundigen zullen nog meer elementen in het proces benoemen. Maar de meeste mensen noemen het gewoon Verbinding. Omdat dat is wat het doet. Verbinden.

En terwijl ik op de fiets zat realiseerde ik me de schizofrenie van de situatie: Waarschijnlijk was ik onderweg om thuis te gaan ontdekken dat Nederland massaal voor ‘rechts’ gekozen zou hebben. Voor een politieke situatie tegen van alles, en voor zo weinig. Een keuze die net zo goed een Verbinding is – alleen een andere dan die ik ambieer.

Dit is geen pleidooi tegen ons huidige politieke stelsel. Als ik heel eerlijk ben, denk ik zelfs dat we – als land – deze situatie nodig hebben om tot een volgend niveau van ontwikkeling te kunnen komen. Overcompensatie is soms nodig om daarna te stabilliseren, om een hernieuwde balans te vinden tussen dat wat was en dat wat komen gaat. Ik hoop alleen dat het niet te lang gaat duren – dat gedoe met stigmatiseren en segregatie. Maar een verbinding blijft het.

Het is net zo goed een verbinding als de prachtige, stralende en energieke evenementen van 7 day’s of Inspiration, TED, 5 Day’s Off en al die anderen waar we deze week op zo’n enorm groot gebied van kunnen genieten. En ik hoop, met elke vezel in mijn lijf dat de ‘Buzz‘ – de fluistering die door de uiterwaarden van ons land stroomt – plekken bereikt waar het angst, woede en frustratie kan overstemmen, waar het ontvangen kan worden, al zijn de ontvangers nog zo voorzichtig en wantrouwend. Dat een positieve verbinding haar werk kan blijven doen, en een geluid van Overvloed en Optimisme uit de speakers kan laten zingen! (Misschien is een klein ‘Amen’ hier wel op z’n plaats..;)

               

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d