Waarom technologische middelen de alchemie van de 21ste eeuw zijn. Deel #1.

INLEIDING. 

Het was 2012, we stonden op het Leidseplein. Een vriend en ik. We zaten midden in een groot, landelijk project en de mails vlogen me om de oren. De ene mail nog inefficiënter dan de andere. Dus besteedde ik meer tijd dan ik wilde aan het reframen van de werkelijke vraag achter de mail, waarna ik dat ook nog in aardige en verbindende woorden moest gieten. We hadden namelijk bedacht dat we alleen vanuit positief taalgebruik wilden communiceren. Dit deden we op sociale media en zette ik door in de mail. Elke mail kwam op hetzelfde neer, met enkel hier en daar een nuance verschil. 

Op de bewuste dag op het Leidseplein kon ik een kleine zucht niet onderdrukken. ‘Er liggen nog zóveel mails van mensen die iets willen, maar waar we niks mee kunnen..‘ zei ik. ‘Dan doe je toch een textexpandertje?‘ antwoordde de vriend. Hij zei het met zo’n achteloosheid dat ik me even achter mijn oren krabde. Had ik dit moeten kennen? Dit nieuwe woord. ‘Wat is dat?‘ vroeg ik.

‘Jij weet níet wat textexpander is!?’ We stonden stil, midden op het plein. Ik had dit dus moeten kennen, zoveel was me duidelijk. Maar ik kende het niet. ‘Jij kent dit níet!? We zitten al vijf maanden in dit project en jij gebruikt géén textexpander?‘ Ik schudde mijn hoofd. Textexpander bleek een software programma te zijn waarmee je een code kan koppelen aan een stukje tekst dat je zelf schrijft en bedenkt. Als je de code invult in je mailprogramma, dan verschijnt op magische wijze het hele stukje tekst. Zonder dat je hoeft te typen. Ik herhaal: Zonder dat je hoeft te typen. Hiermee kan je op extreem snelle wijze tientallen mails van dezelfde inhoud voorzien. Door steeds weer die code te typen in ruil voor de tekst. Uiteraard kun je ook meerdere codes ontwerpen, met verschillende teksten. Een fluitje van een cent!

RUIMTE.

Binnen enkele seconden zag ik het luchtruim open gaan en zeeën van tijd verschijnen. Daarna kwam de verwondering; Wáárom had niemand me dit verteld? Wáárom wist ik dit niet. De vriend dacht dat een aantal anderen in onze gemeenschappelijke vriendenkring dit allang met me gedeeld zouden hebben. Ik sprak en kende toch zoveel mensen? Toen ik de dagen daarna een rondje vragen ging stellen bij mijn netwerk, kreeg ik steeds hetzelfde antwoord; iedereen dacht dat ik dit allang wist.

Vanaf dat moment is er bij mij een fascinatie ontstaan voor technologische middelen die ik níet ken, maar die er wel zijn en die mijn (digitale) leven makkelijker kunnen maken.

Het complexe hierbij was alleen dat de ontwikkeling van technologische middelen sneller gaat, dan dat ik alles leren kan. Dat moet je dus ook niet willen. ‘Je mist meer dan je meemaakt’, zei Martin Bril al. En dat geldt zeker in het spectrum van slimme software. Je afvragen wat er allemaal op de markt is, kost veel te veel tijd. In plaats daarvan kan je je beter afvragen welke digitale obstakels je oplossen wilt.

Soms zijn dit praktische dingen, zoals het snel beantwoorden van mails, het maken van een nieuwsbrief, bestelformulieren in elkaar zetten, korte aankondigingen doen, teams verbinden met elkaar, projectplannen overzichtelijk maken en ga zo maar door. Mijn persoonlijke uitgangspunt hierbij is dat ik vooral zoek naar kosteloos en open source producten. Ik vind het belangrijk dat we mondiaal makkelijk en goedkoop leren creëren en dat gaat het makkelijkst zónder geld voor materiaal en daarbij alles vrij deelbaar maken.

Soms heb je ook technologische middelen nodig om sneller tot inhoud en kennisverwerking te komen. Dan zijn er allerlei programma’s waarmee je op het hele web kernwoorden kunt categoriseren, of kranten- en nieuwsartikelen vinden, je research eenvoudiger maken en makkelijker zoeken naar zeer gespecificeerde thema’s. Deze middelen zijn soms wat lastiger, omdat ze je niet helpen om makkelijker te produceren, maar je enkel begeleiden om een overzicht in de brei van informatie te krijgen. Om de speld in de hooiberg te vinden. Daarbij moet je nog steeds zelf blijven nadenken natuurlijk. ;)

HOE DAN?

Maar hóe vind je de juiste programma’s als alles zich sneller ontwikkelt dan de menselijke geest bij kan houden? De enige drie manieren om dit te ondervangen zijn:

1. Een variërend netwerk verzamelen van mensen die dit digitale veld beter kennen en kunnen dan jij zelf.

2. Dat netwerk ongegeneerd vragen naar programma’s als je een antwoord zoekt voor een technisch obstakel. Doe je dat laatste niet, dan beland je in een soortgelijke textexpander-situatie als waar ik in 2012 in zat. Niemand weet dan dat je iets niet weet, of denkt dat een ander het al uitgelegd heeft.

3. Zelf delen wat je ontdekt hebt, zodat er een wisselwerking ontstaat in plaats van een eenrichtingsweg.

Omdat ik zelf nogal gemakzuchtig ben aangelegd, verdiep ik me pas in gedetailleerde functie’s van software, als ik iets werkelijk nodig heb. Zo ken ik van mailchimp en smore – twee programma’s om nieuwbrieven mee te maken – enkel hun kernfuncties. Pas als ik een nieuwe toepassing nodig heb, kijk ik verder.

Belangrijk hierbij is dat je je afvraagt wat de ideale vondst is voor de uitkomst van het product. Ik vraag me níet af wat de programma’s allemaal kunnen – ik vraag me alleen af wat ik hebben wil. Je kunt het vergelijken met een lange wandeling. Dan ben je ook niet bezig met hoe de route er over 15km uit ziet, of welke bochten je 20km daarvoor gemist hebt. ‘Je bent waar je loopt’, is mijn devies. Dit principe gebruik ik ook bij technische middelen. ‘Je ontdekt wat noodzakelijk is‘. Supersimpel, ik weet het. Maar we maken het leven vaak sowieso al veel complexer dan noodzakelijk is.

DE VRAAG ACHTER DE VRAAG STELLEN. 

Om te ontdekken wat je nú nodig hebt, is het handig om zo nu en dan pas op de plaats te maken en even – niet te lang (!) – jezelf de ruimte te geven. Blijf tijdens de uitvoer altijd de vraag achter de vraag stellen. Iets dat ik in de systemische hulpverlening (ik werkte met complexe, sociale dynamieken rondom jonge mensen) ook al moest, maar nooit bedacht had dat ik dat ook toe kon passen in de digitale wereld.

Een jaar of drie geleden begon zich een nieuwe tendens in dit digitale spectrum af te spelen. Het is er al een tijdje hoor, maar voor de meeste mensen nog zover van hun bed, dat ze er in hun dagelijks handelen zelden bewust mee bezig zijn. Zelf begreep ik er ook nauwelijks iets van, maar omdat ik een netwerk van mensen om me heen heb die het wel snappen, kwam ik er regelmatig mee in aanraking. Virtual Reality, Augmented Reality en complexe samenstellingen rondom technologie. Nog voor ik door had hoe Virtual Reality precies werkte (en waar het handig voor was, behalve om mee te spelen), werd de term Augmented Reality al steeds vaker gebruikt.

MAGISCHE VERBINDING. 

Al een tijdje is helder dat het middel zelf veel minder magisch is, dan het praktische gebruik ervan. De verbinding met andere middelen, of de verbinding met mensen, is noodzakelijk om tot de meerwaarde te komen. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Langzamerhand begin ik de losse bestandsmiddelen te leren kennen. En veel interessanter dan wat ze kunnen, is de toepassing ervan op ons collectieve geluk. Op gezondheid, geluk en gemak. Je hebt niks aan een hamer, als je een schroevendraaier nodig hebt. En spijkers in hun eentje zijn leuk, maar niet zo praktisch. Iets krijgt pas waarde als je weet wát het is en hoe je dát verbinden kunt aan een ander iets. In deel 2. dus meer over dit… 

Bronnen: 

  • In deze tekst heb ik een aantal technologische middelen genoemd die helpen kunnen bij het creëren van iets anders; om praktische zaken te regelen en/of inhoud slimmer te vergaren. De verwijzingen naar de bron heb ik als link bij het woord geplakt.
  • Zoals je ziet is dit artikel onderdeel van een serie. In het volgende deel ga ik dieper in op de uitleg van andere technologische middelen. Tot slot komt er een bronnen- en definitielijst waar je allerlei middelen open source kunt vinden.

One Reply to “Waarom technologische middelen de alchemie van de 21ste eeuw zijn. Deel #1.”

  1. […] noem dit proces ‘digitale alchemie‘. Alchemistische processen zijn scheikundige processen die magisch ogen (en dat deels ook zijn), […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: