Mijn God.

Ik had opeens behoefte aan een Boek. Een eigen Boek. Een Heilig Boek. Een Boek voor mij alleen. Over alles waar ik in geloof. Over Jezus en Mohammed. Over Jahweh, Ganesha en Vishnu. Met psalmen en soetra’s. Met soera’s en shruti’s. Met mijn eigen invalshoek. Over liefde en van die dingen. Zo. Allemaal bij elkaar. In één Boek. Dat mag best. Vond ik.

Het leek me fijn en overzichtelijk. En vooral praktisch voor momenten waarop ik mensen tegen kom die waarde hechten aan alles dat op papier staat. Dan zeg ik ‘Kijk, dit is wat ik geloof’. En dan wisselen we ons Boek. En drinken een biertje. Dat scheelt dan tijd. Veel tijd en misverstanden. En ik hou niet van misverstanden. Dus daarom had ik behoefte aan een Boek. Van mij alleen. Voor het overzicht.

Natuurlijk verdient het Boek dan ook een naam. Iets dat past bij Bijbel. Of Thora [dat eigenlijk alleen de eerste vijf boeken van de Tenach bevat]. De Tenach. De Koran. De Diamantsoetra. Of de Tao Te Ching. En dan houdt mijn namenkennis over Boeken op. Laatst leerde ik dat Katholieken negen Boeken meer hebben dan de Protestant Christelijken. Allemaal horend bij de Bijbel. Ik ken ze niet. Maar zo’n naam zal het zijn. Een naam voor in dat rijtje.

Ik kies de mooiste verhalen die ik ken. Van Jozef en de Put. Van Mozes in het Mandje. De Zee die Splijt. De Broers die Vechten. De Broden die zich Vermenigvuldigen. En van de Haan die Kraait. Ik kiest de liefste Soefi gedichten. En de mooiste afbeeldingen van Brahma, Vishnu en Shiva die ik vinden kan. Allemaal in mijn Boek. En uiteraard doe ik aan bronvermelding. Zodat alle andere Boeken meteen een beetje samen zijn. Dat lijkt me lief. En gewoon heel aardig. Omdat ik er toch in geloof. En daar ging het me om. Niet om wat ik weet.

Maar vooral wil ik een Boek. Zodat ik nooit meer hoef te kiezen ‘voor’ wie ik ben. Voor welke hoek. Voor welk geloof. En welk idee. Op welke bladzijde. En welke paragraaf. Of dat ik hoef uit te leggen waarom ik geloof in de zon aan de hemel. In het gras op het veld. De geur van lavendel en de smaak van mijn hart. Als ik een Boek heb, dan is alles waarheid. Zoals ik vind dat het hoort.

5 Replies to “Mijn God.”

 1. Annette Dölle schreef:

  Leuk!!

 2. Annette Dölle schreef:

  Dat zal ik doen Sandra!

 3. Als je het hebt gevonden, geef je dan een gil?
  Ben reuze benieuwd en lees graag met je mee…

 4. Mariska schreef:

  Mooi!!! Ik lees graag met je mee.

 5. Geertje schreef:

  Wat een geweldig idee van jou. Klinkt als een mooi boek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d