Liefde – Neem zoveel je nodig hebt [met pdf.]

Onderweg naar huis regent het. Pijpenstelen. En er zijn ronde korrels ijs die besloten hebben zich over me heen te storten. Als een douche. Precies daar waar ik fiets. Ik fiets harder, maar de korrels ijs worden er niet minder van.

Ondertussen denk ik na. Probeer ik een keuze te maken tussen verschillende theorieën uit de sociale wetenschappen. Ik heb namelijk bedacht dat ik het nodig vind om een sociologische visie te koppelen aan mijn nieuwe hobby ‘Liefde- Neem zoveel je nodig hebt‘. Leek me handig, en intelligent. Voor alle sceptici en voorzichtigen in de wereld. Die wil je toch ook een beetje liefde meegeven? En sommige mensen zijn nou eenmaal niet te overtuigen met liefde, dus die geef je wetenschap.

Ik zit dus op de fiets en het regent. Met van dat ijs tussendoor. En ik denk.

Één van mijn favoriete visies is die van Berger & Luckman. Zij hebben een mooi werk geschreven – The Social Construction of Reality (1966) – waarin ze het dagelijks leven beschrijven als een voortdurende sociale constructie balancerend tussen objectiviteit en subjectiviteit. Enerzijds geven wij mensen iedere handeling, en elke interactie een persoonlijke waarde. Anderzijds is er de geïnstitutionaliseerde werkelijkheid – de uitkomst van het menselijk product. Berger & Luckman houden zich vooral bezig met de vraag ‘Hoe kan het dat persoonlijke betekenissen (subjectiviteit) menselijke producten/instituties (objectiviteit) worden?’

Ik vind deze vraag fantastisch, en als ik mezelf niet een beperking van 800 woorden opgelegd had, dan had ik er nog wel even over door kunnen gaan. Maar dat doe ik niet, want ook meneer Simmel kwam voorbij tijdens mijn fietstochtje. Georg Simmel. Een Duitse filosoof/socioloog uit het Berlijn van eind 19e eeuw. Simmel was uitermate populair en schreef [en doceerde]  zich drie-slagen-in-de-rondte in die tijd. Hij bedacht van alles, en zo ook ‘Het effect van de Vreemdeling’. Een prachtige en eenvoudige theorie die heel ingewikkeld te verklaren is, maar waarbij je ook gewoon kunt zeggen dat de ‘Vreemdeling’ iemand is die volledig buiten je sociale leven staat, die geen enkele binding met wat-dan-ook uit je dagelijkse realiteit heeft, en daardoor heel veilig is om gevoelens mee te delen.

Beide mannen fietsten met me mee, en ik worstelde met de vraag wie van de twee ik eens fijn zou verbinden met ‘Liefde – Neem zoveel je nodig hebt‘ [Het wordt Berger, dan weet je het vast].

En toen kwam ik thuis. Zeiknat natuurlijk. Kachel aan. Pot thee gezet. Eva Cassidy mocht een liedje zingen. Ik startte de laptop. En was van plan om de 3 beloofde pdfjes toe te voegen aan de site, en daarna Berger & Luckman even onder het stof vandaan te halen.

Maar dat liep even anders…

Want ik vond het Blog van Joyce die vertelde over haar ervaringen bij Stand Up Inspiration. Het was een verhaal waarin ze schreef over haar maandelijkse bezoek aan SUI, en hoe ze genoot van de energie die er in Toomler hangt tijdens dat soort avonden. Ze vertelde over sprekers die voorbij waren gekomen, en dingen die haar geraakt hadden. En terwijl ik heel ontspannen haar prachtige verhaal aan het lezen was, en inwendig instemmend mee knikte, las ik opeens mijn eigen naam [ik was namelijk een minuutje op het podium gaan staan om mijn plan te delen]. Daarna beschreef ze, net zo helder als de rest van haar verhaal, wat het was dat haar geraakt had.

Nou. En daarna, na dat verhaal van Joyce, kon de wetenschappelijke wereld zo de prullenbak weer in. Want of Kabouters nu bestaan of niet, het doet er eigenlijk niet zoveel toe. Het doet er toe of iets je raakt. Gewoon. Vol je hart in knalt. Of iets, of iemand de deur naar binnen weet open te zetten. En daar de hele boel verwarmd en van positieve energie voorziet. Dat doet er toe.

En ja, dat kun je meten, en falscificeerbaar maken. Je kunt er onderzoek naar doen, en er woorden van formaat aan plakken. Maar je kunt het ook gewoon loslaten. En laten zijn. De magie laten bestaan. En ervan genieten, zoveel je wilt.

Dus bij deze: De pdfjes voor wie wil!

.

Note: Hier vind je de  Facebook Pagina! Daar kun je foto’s plaatsen, linkjes en alles dat je kwijt wilt. Je mag ook mailen naar annettedolle@gmail.com . Één keer in de zoveel dagen voeg ik foto’s toe, en neem die van jou dan mee.

Twitteren kan ook! Dankzij @kplattel is de hashtag kort en krachtig gebleven: #LTT [LoveToTake] Plaats je foto op twitter en voeg de hashtag toe, dan is je tweet makkelijk te vinden.

.

.

5 Replies to “Liefde – Neem zoveel je nodig hebt [met pdf.]”

 1. Annette Dölle schreef:

  Dankjewel voor je mooie reactie!

 2. Annemieke schreef:

  Hi Annette, wilde meer weten over initiatieven om t zwerfvuil in Amsterdam te verminderen en las op de site v Keep it clean day 2012 jouw naam. Zo hier terecht gekomen en net wat printjes gemaakt van Liefde – neem zoveel je nodig hebt!! Zelf ooit eens een A4tje ‘Liefde’ zien hangen en een stukje papieren liefde meegenomen toen ik t goed kon gebruiken. Zo leuk initiatief waar je zoveel mensen mee kunt bereiken op n positieve manier. Echt top! Ga morgen mijn eigen actie ih kader van NLDoet in gang zetten :)….
  Succes met al je projecten!!

 3. gezondtussendoortje schreef:

  Jij, Jij, Jij… mooi mens!

 4. Annette Dölle schreef:

  Dankjewel Agaatt! Ik word er zelf ook blij van! Als je binnenkort iets op een lantaarnpaal in Lemmer ziet… ;)

 5. agaatt schreef:

  Prachtig initiatief, Annette! Lieflijk en mooi. En zo nodig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: