Wie het weet mag het zeggen! [Uitnodiging]

Er is iets dat ik maar niet begrijp van Nederland. Het is vervelend, want ik denk er veel over na. Ik laat het los. Ik laat het nog meer los. Maar steeds blijft het antwoord een raadsel. En nou is dat best een beetje lullig, aangezien ik al zo’n 35 jaar met beide benen over Hollandse bodem dartel.

Als ik met een paspoortje van over de grenzen was gekomen – tja. Dan kun je er nog wat mee. Maar dat is dus niet. Helaas. Ik kom toch echt uit de klei. En elk onderdeel in mijn brein functioneert naar behoren. Zelfreflecterend kom ik ook nog redelijk goed de dagen door. En luisteren lukt ook. Dus waarom ik dit niet snap, snap ik zelf niet eens. Ik hoop nu dat jullie het antwoord hebben! Alsjeblieft. Voel je uitgenodigd mee te denken en je eigen antwoorden te delen – of allerminst je gedachtegangen.

Het zit namelijk zo.

Wij. In Nederland. Zijn extreem goed in social media. We hebben hyves. We twitteren er vleitig op los. Facebook. LinkedIn. De hele mikmak is bij ons in gebruik. We verbinden ons suf! Want Ja. Dat is wat social media doet: Verbinden. Heel veel verbinden.

En hoe kan het dan? Hoe komt het dan dat – zodra er echt verbonden moet worden – mensen opeens állemaal hun eigen richting uitvliegen. Dat Nederlanders niet naar en-en kijken. Maar stellig vasthouden aan of-of. Hoe komt dat? 

Is het een Gouden Eeuw dingetje? Met een soort verkapte arrogantie er in verstopt – ‘Kijk eens, wat wij konden!’ Al waren we nog zo klein. Is het die handelsgeest waardoor we overal ‘Geld’ in zien? Overal onze eigen kans bespeuren, en uitbreken zodra we kunnen. Voor eigen gewin en onze naam op grote billboards.

Is het onkunde? Een typsich voorbeeld van‘onbewust onbekwaam’,  en handelen we zonder te weten welke scheidingen we daardoor teweeg brengen. Kunnen we het dus leren? En willen we dat eigenlijk wel. Want wat levert verbinden ons op? Tijdens voetbal-wedstrijden zijn we beter dan wie dan ook. Elk land op de wereld kijkt jaloers naar ons Oranje legioen, en zelfs zij die niet van voetbal houden, houden dan van Oranje.  We kunnen het dus wel.

Maar. Is het misschien zo dat we de functie er van moeten in zien? Moeten we eigen gewin vinden, en dan willen we samenwerken? Dan willen we verbinden en open staan voor echt contact?

Ik weet het even niet. Allerlei ideeën en theorieën liggen er voor mijn neus. Allerlei gedachten en invalshoeken. Maar de oplossing is een raadsel. Een landelijk raadsel. Een cultureel raadsel. Dus ik dacht. Laat ik dit eens voorleggen aan ons. Het gaat immers over ons. Niet over de buren. Dus. Wie het weet mag het zeggen! Help! 

 

4 Replies to “Wie het weet mag het zeggen! [Uitnodiging]”

 1. Annette Dölle schreef:

  Hoi Shanti, thanks voor je vraag!
  De aanleiding naar mijn overweging is niet zo interessant, want dat leidt alleen maar af van het onderwerp. Vaak gaan mensen dan opeens heel ‘freudiaans’ mijn aanleiding analyseren, terwijl het een kwestie is die zich afspiegelt in de samenleving. Ik wil heel graag weten hoe anderen dit ervaren, en mee maken als ze werken met verbindingen. Zien zij ook dat Nederlanders graag het wiel steeds opnieuw uitvinden? Dan kan ik daarna zelf wel nadenken en de koppeling maken naar de dingen die ik zelf zie. Daar heb ik een ander niet bij nodig gelukkig :) Dus… wat is jouw ervaring met dit fenomeen?
  x Annette

 2. Shanti schreef:

  Vanwaar jouw vraag?!

 3. Annette Dölle schreef:

  Maar als we die sterke sociale cohesie hebben, door al die afzonderlijke elementen (geografisch, technologie, antropologisch denken) dan zouden we toch juist níet steeds allemaal afzonderlijk het wiel willen uitvinden?

  Ik heb in 2 weken tijd 6 mensen gesproken die allemaal zelf wel even een Keep It Clean Day wilden organiseren of er dingen in wilden bepalen, maar werken vanuit collectieve kracht & collectieve intelligentie (wat de essentie is van LetsDoIt) was nog niet in ze opgekomen… Hoe verklaar je dat dan….?

 4. Joost Plattel schreef:

  Samenvatting van mij tweets, en dus mijn antwoord op de vraag(volgens mij dan ;-)). Onze sociale cohesie is zo groot door de korte afstand dus hoge dichtheid. Daarbij inderdaad ook het stukje gouden eeuw en de houding van mensen, meer antropologisch denken dan bv de amerikanen. Ook is de adoptie van technologie ligt veel hoger in Nederland, wat helpt met al het bovenstaande.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: