Open Source Systemen

Ik snapte Open Source niet. Ja. Ik snapte het wel. Maar eigenlijk begreep ik het niet. Nu heb ik er sowieso vaak moeite mee om ander-talige termen op de juiste manier te interpreteren.

Iets Hollands in mij vraagt zich dan namelijk stiekem af of er addertjes onder het gras te vinden zijn. En of het ‘ding’ ernstig van imago zou veranderen als we het in ons boerenkneuterige eigen-taaltje de wereld in zouden schoppen. ‘Er is vast een reden dat dit in het Engels moet’ denk ik dan. En ondertussen kost het me teveel energie om het bijzondere aspect eruit te filteren. Dat uiteraard iedereen om me heen wel waarneemt, maar ikke niet. Dus dat gebeurde ook hiermee.

Nu bekt Open Source best lekker, en spreek ik heus wel goed genoeg Engels om de boel een beetje een plek te kunnen geven. Maar nog steeds was het één groot mysterieus raadsel hoe al die Open Source Paddenstoelen Groepen dan toch bewogen en niet-of-wel-werkten. Zoals ik het namelijk begreep [En ja, je mag lachen] houdt Open Source in dat iedereen altijd welkom is en óveral gebruik van mag maken. Dat alles er zijn mag, en er geen eigenaar is. Een soort van anarchisme, maar dan anders. ‘Klinkt leuk’, dacht ik eerst.  Maar onmiddelijk daar achteraan volgde ‘Klinkt ook gevaarlijk.’ Want hoe hou je in stand wat je oorspronkelijk voor ogen had. Hoe voorkom je misbruik van iets dat prachtig gecreeërd is, en dan opeens out-in-the-open voor het grijpen ligt?

Anarchisme is ook een stijl die alleen werkt voor mensen met een specifiek soort DNA, dus dat zal voor Open Source dan toch niet anders zijn? Maar als niemand dat weet, en alles welkom is, heb je wel een probleem.. Angst is een slechte raadgever. Dus ik liet het maar voor wat het was, en hoopte dat het kwartje op een dag zou vallen. En jawel. Dat gebeurde.

Iemand die het wel bijster goed snapte, vertelde me in Jip & Janneke taal [hoe aardig] dat Open Source inderdaad alles out in the open is. Maar.. Dat je natuurlijk nog wel steeds mag zeggen wat je vindt. Kijk! En toen viel mijn kwartje.

Want openheid creëren is gelukkig totaal iets anders dan maar gewoon alles tolereren wat er daarna binnen een systeem gebeurt. Waarden en normen, een oorspronkelijke visie van een samen-zijn, niet bang zijn voor een [mogelijk]  conflict, en de verantwoordelijkheid om op een zo integer mogelijke manier uit te dragen waar je deel aan neemt, zijn ingrediënten die onlosmakelijk verbonden zijn aan systemen die weinig grenzen kennen.

Hetzelfde geldt trouwens voor Verbinding. Íedereen wil verbinden. Maar terwijl de meeste mensen [organisaties] best weten hoé je moet verbinden, hebben ze vervolgens geen idee hoe je die gecreeërde verbinding in stand moet houden. Dat stuk – tja, daar waren we nog niet.

En toen alle kwartjes hun eigen plek gevonden hadden, zat ik van de week opeens aan een tafel bij een organisatie dat volledig zelfvoorzienend televisie produkties maakt. Hartstikke leuk. Dapper waren ze uit de subsidiepot gekropen. Ze hebben lokale zendtijd, en leiden daarnaast mensen op zonder daar een financiële bijdrage aan te vragen [en dat zijn er dan geen vijf, maar gewoon vijftig!]. De opgeleide mensen kunnen ingezet worden bij het maken van produkties. Iedereen is welkom. Ongeacht je ervaring. Het enige dat gevraagd wordt is Commitment. Een gelijkwaardige verbinding die van beide kanten verantwoordelijkheid meebrengt.

Bijna juichend zat ik al een tijdje aan tafel [kan ook aan de koffie gelegen hebben] toen de man aan de andere kant uit het niets de woorden ‘Open Source’ noemde. Hij vertelde over alle weerstand van de afgelopen jaren, over de problemen die hij tegen gekomen was, maar ook over zijn geloof dat het kon. En dat dat nu bewezen was. Nu kon het concept breder ingezet worden, en vooral [lees: vooral] onafhankelijk van hem succesvol zijn.

En zo was de cirkel weer rond. En ben ik vanaf nu officieel fan van Open Source Systemen. Zolang dat dus inhoudt dat iedere deelnemer liefdevol en verantwoordelijk bijdraagt aan het systeem. Vanuit zijn of haar eigen authentieke zelf. En ik lekker mag zeggen wat ik vind.  ;-)

3 Replies to “Open Source Systemen”

  1. Annette Dölle schreef:

    Leuk om te horen!

  2. Richard schreef:

    Cool … #opensourcerocks #linuxrocks

  3. MoInMali schreef:

    Mooi beeldend verwoord!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d bloggers liken dit: