Kom, we gaan de Wereld Opruimen!

  • Wat: Aftrap van een Mondiaal Event waarna meer dan 100 landen collectief de Wereld gaan Opruimen.
  • Waar: Tallin & Jäneda in Estland
  • Wanneer: 12- 15 januari 2012

.

.

.

.

.

Op 3 mei 2008 vond er in Estland een ‘wonder’ plaats.  50.000 mensen kwamen samen om het hele land op te ruimen. Niet telkens een klein beetje. Maar gewoon. Met zijn allen. Alle rotzooi in één dag. De handschoenen werden aan getrokken. Vuilniswagens. Scheppen. Emmers. Bakken – Alles was zorgvuldig voorbereid om het land van Afval te ontdoen. En het lukte!

Niet lang daarna kwam er een berichtje uit Portugal: Wij willen ook! Rainer Nölvak, één van de Estlandse initiatiefnemers reisde af naar het zuiden. Vertelde over de campagne in het noorden. En binnen korte tijd had ook Portugal zijn eigen Clean Up Day!  In weer en wind stond de Portugese president met zijn vrouw en kinderen plastic zakjes uit de ongerepte natuur te rapen. Estland keek haar ogen uit.

Ook Litouwen en Letland volgden. Net zoals Slovenië. Waar een optimistisch team van 26 mensen, een totaal van 270.000 mensen bij elkaar haalde om het zwerfafval op te ruimen. Meer mensen dan er afval was!

Rainer en zijn team vertelden het verhaal op elke plek van de wereld. In ieder land. Over de basisprincipes en de manier waarop dit ‘wonder ‘ te realiseren was. Het nieuws ging als een lopend vuurtje. Cambodja en zelfs India en Brazilië belden op. In Dehli wordt nu ieder weekend een stratenblok schoon gemaakt. Terwijl Brazilië, samen met een aantal sponsors, grootse plannen heeft in Rio en Sao Paolo. Om daarna heel Brazilië onder handen te nemen.

Het Let’s Do It! Team in Estland bedacht een volgend plan: Laten we de Wereld Opruimen!

Denkend vanuit de kracht van het collectief wordt er in zes maanden tijd overal op de Wereld zwerfafval opgeruimd. Nederland kent relatief weinig zwerfafval. Onze cultuur heeft er voornamelijk voor gezorgd dat wij gestructureerd met ons landschap en de natuur om gaan. Wat goed te zien is als je in een vliegtuig boven Nederland zweeft.

Waar wij, als Nederlanders, meer mee kampen is het laten rond slingeren van onze sociale kracht, onze hulpkracht en hoe we bijvoorbeeld bruikbare panden maanden leeg laten staan, terwijl anderen zonder ruimte zitten. Ook dat is verspilling. Één van een andere soort, maar net zo wezenlijk.

Iemand die al langer met dit onderwerp bezig is, en helder en duidelijk kan vertellen over de kracht van sociale overwaarde is Nils Roemen. In een gesprekje vertelde hij me over een moment waarop hij samen met Rainer en Juul Martin bij de Europese Commissie in Brussel zat. ‘Maar jullie zijn Nederland’, had iemand gezegd. ‘Jullie hebben geen afval’. En zelfs het Nederlands afvalbedrijf van Gansenwinkel is het daar mee eens. ‘Afval bestaat Niet’ staat er heel groot met blauwe letters op hun website. Om vervolgens uit te leggen dat afval het begin is van iets moois. Afval krijgt een tweede leven in de vorm van grondstoffen en energie.

Afval kennen we dus niet in Nederland. Maar wel rond slingerende spullen, gedachten, ideeën en hulp van de één die handig kan zijn voor de ander – Het slingert door ons land. Als de uiterwaarden door de velden.  En om die reden is de conferentie in Tallinn van buitengewoon belang voor Nederland. Want als uiteenlopende landen zoals Portugal, Cambodja, India, Slovenië en Brazilië het kunnen. Dan kunnen wij dat ook. Op de manier die bij ons past.

Vanaf 24 maart tot  25 september 2012 vindt dit mondiale event plaats. Locatie: Onze WereldActie: Opruimen.

Samen met Jacqueline Slenders en Kaire Guthan mag ik naar Tallinn volgende week! We gaan schrijven, fotograferen en filmen over alles dat we meemaken. Op een prachtige conferentie, met geweldige mensen die we mogen ontmoeten in een enorm mooi – en vooral – Opgeruimd Land!

.

 

 

.

One Reply to “Kom, we gaan de Wereld Opruimen!”

  1. gabstar25 schreef:

    Wat gaaaf Annette!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Annette Dölle . Theme by Viva Themes.
%d